Od redakcji |
Piwo i mleko - online
Branża browarnicza i mleczarska – to dwaj „bohaterowie” pierwszego wydania magazynu „Kierunek Spożywczy” w tym roku. Dodam, że wydania specjalnego, w wersji onlinowej. Chcieliśmy bowiem, żeby i forma czasopisma, i jego merytoryczna treść dostosowane były do innych przedsięwzięć realizowanych przez wydawnictwo BMP w 1 kwartale br., w którym przeprowadzimy m.in. dwa webinaria dla ww. branż („Wiosenne Spotkanie Browarników” oraz „Nowoczesna Produkcja Mleka”).
Na łamach magazynu zatem sporo o perspektywach rynku mleczarskiego w Polsce – o czym rozmawiamy z Marcinem Hydzikiem, prezesem Związku Polskich Przetwórców Mleka. Wśród tekstów bardziej technicznych, w powyższej tematyce branżowej, zwracającym uwagę materiałem jest na pewno artykuł Artura Kubajka – „Polska mleczarnia u podnóża Kilimandżaro”.
A jak wygląda obecnie branża browarnicza? O trendach na polskim rynku piwa, w tym o skłanianiu się konsumentów ku ciekawym piwnym „nowościom”, wspomina Maciej Chołdrych. Skoro o trendach mowa to wypada odnotować, że rozwijający się od kilku lat rynek piwa bezalkoholowego ma się dobrze i odnotował kolejny wzrost. W publikowanym przez nas raporcie Kompani Piwowarskiej możemy przeczytać m.in. o profilu konsumenta, który taki trunek wybiera.
Tymczasem za nami trudny rok. Pandemia odcisnęła piętno na całej światowej gospodarce. Poza nowymi, „koronawirusowymi” wyzwaniami wciąż pozostają te „stare”, jak na przykład konieczność oszczędzania mediów, zagospodarowania odpadów, wdrażania GOZ itd.
Nie ma wątpliwości, że gospodarka odpadami staje się coraz bardziej kluczowym i palącym problemem. Polecam w tym kontekście artykuł Mariana Panasiewicza („Zagospodarowanie produktów ubocznych w przetwórstwie mleka”) oraz Agnieszki Nawirskiej-Olszańskiej („Odpady z browaru”).
Płynnie przechodząc do tematyki efektywności energetycznej, interesującym materiałem jest publikowane na łamach „KS” opracowanie: „Kaskadowa waloryzacja odpadów browarniczych jako przykład źródła energii w układach energetyki rozproszonej”, autorstwa studentów i doktorantów Politechniki Wrocławskiej.
Co zrobić, aby zakład był najbardziej efektywny energetycznie? Tego dowiemy się z kolei z materiału Patryka Gawrona: „Zużycie mediów – strategia KPI”. Polecam też materiał „Społeczny aspekt efektywności” – rozmowę z Andrzejem Gantnerem – dyrektorem generalnym Polskiej Federacji Producentów Żywności.
|
|
|
Rewolucji w mleku nie będzie Rozmowa z Marcinem Hydzikiem, prezesem Związku Polskich Przetwórców Mleka | 8 |
Społeczny aspekt efektywności Rozmowa z Andrzejem Gantnerem, dyrektorem generalnym Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku P racodawców | 12 |
Temat numeru: Nowoczesne Mleczarstwo i Browarnictwo |
Zagospodarowanie produktów ubocznych w przetwórstwie mleka Marian K. Panasiewicz, Jacek Mazur | 12 |
Polska mleczarnia u podnóża Kilimandżaro Artur Kubajek | 20 |
Brakujące ogniwo w procesie kontroli jakości Paweł Gawkowski | 26 |
Kompleksowa automatyzacja Paweł Juras | 30 |
Piwa bezalkoholowe w Polsce Kompania Piwowarska | 34 |
Różnorodność na polskim rynku piwa Maciej Chołdrych | 38 |
Oj, lubili Piastowie piwo... Maria Falińska | 44 |
Efektywność energetyczna |
Zużycie mediów – strategia poprawy Patryk Gawron | 46 |
Produkcja biodiesla ze zużytego oleju spożywczego Magdalena Lech | 52 |
Niezależni energetycznie Goodvalley Polska | 56 |
Zapotrzebowanie na energię w przemyśle browarniczym Aleksandra Modzelewska, Mateusz Jackowski | 60 |
Gospodarka odpadami |
Kaskadowa waloryzacja odpadów browarniczych Łukasz Niedźwiecki, Mateusz Jackowski, Anna Trusek, Halina Pawlak-Kruczek | 64 |
Odpady z browaru Agnieszka Nawirska-Olszańska | 70 |
Woda i ścieki |
Lepsza efektywność oczyszczania ścieków przemysłowych Paweł Królak | 74 |