Od redakcji |
Zmiany u konsumentów – zmiany u producentów
Z konsekwencjami zeszłorocznych wydarzeń mierzymy się dzisiaj wszyscy. Branża spożywcza aktualnie stoi wobec wielu wyzwań, które są kluczowe i dla zakładów, i konsumentów. Jednym z nich jest rosnąca na całym świecie inflacja, której skutki odczuwają wszyscy. Innym gorącym tematem ostatnich miesięcy jest projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, który mówi o ograniczaniu opakowań, przy jednoczesnym wprowadzaniu takich nadających się do recyklingu i stawianie na ich wielokrotne użycie. O tym, na jakim etapie jest projekt rozporządzenia, pisze Mikołaj Maśliński w artykule: „Czy nowe prawo zrewolucjonizuje rynek opakowań?”.
Projekt wspomnianego rozporządzenia to odpowiedź na rosnące problemy środowiskowe, ale i na fakt, że ekologia jest coraz ważniejsza dla konsumentów, którzy starają się ograniczać marnotrawstwo żywności, a także zwracają większą uwagę na np. recykling. Marta Stachnik w swoim artykule pisze: „Warto pamiętać, że zrównoważona produkcja żywności oznacza nie tylko dbanie o środowisko, ale także o zdrowie konsumenta”. Autorka wyszczególnia pięć najważniejszych kierunków rozwoju sektora spożywczego w roku 2023. To przechodzenie na zrównoważoną produkcję żywności, rozszerzanie asortymentu alternatywnych białek, indywidualizacja zaleceń żywieniowych. cyfryzacja systemu żywnościowego i ograniczanie marnowania żywności.
Niezmiennie ważna dla konsumentów jest także jakość produktów spożywczych. To nasz „temat numeru”, poruszany m.in. w artykule Katarzyny Grygo-Małuj i Krzysztofa Adamczyka. Autorzy podkreślają istotę bioasekuracji, która jest zbiorem zasad, środków zarządzania i środków fizycznych mających za zadanie ograniczenie ryzyka wystąpienia rozwoju i rozprzestrzeniania się chorób w miejscach hodowli. Z kolei Joanna Rembecka stawia pytanie: „Czy można wyróżnić produkty bardziej bezpieczne?”. W jej materiale dowiadujemy się o różnicy między sformułowaniem „przydatności do spożycia”, a „datą minimalnej trwałości”. Patryk Cieślik w artykule: „Smart Quality Control” opisuje natomiast, jak ważna jest jakość produktów, stanowiąca – obok ceny – główny czynnik wyboru dla konsumentów.
W przemyśle spożywczym oczekiwania konsumentów wpływają na strategiczne decyzje, kierunki rozwoju firmy. Nie wystarczy już dziś tylko proponować produktów o coraz ciekawszych smakach, wymyślnych opakowaniach. Coraz istotniejsza staje się kwestia, jak powstały. Czy w sposób zrównoważony, z jakich surowców i przy jakim śladzie węglowym.
Liliana Mamczur
|
|
|
Żywność to produkt strategiczny Rozmowa z Czesławem Cieślikiem, prezesem zarządu OSM w Kole | 8 |
Temat numeru: Bezpieczny produkt spożywczy |
Zasady bioasekuracji na fermie drobiu Katarzyna Grygo-Małuj, Krzysztof Adamczyk | 12 |
Termin przydatności do spożycia a data minimalnej trwałości Joanna Rembecka | 16 |
Smart Quality Control Patryk Cieślik | 22 |
Etyczne i zdrowe trendy w produkcji żywności w 2023 roku Marta Stachnik | 29 |
Napoje roślinne - silny trend w branży spożywczej Bartosz Kruszewski | 34 |
AICON X-RAY technologia na straży bezpieczeństwa produktów PID Polska | 38 |
Bakteriofagi w przemyśle spożywczym Krzysztof Tomalik, Michał Wojciechowski, Barbara Stachowiak | 40 |
Gospodarka obiegu zamkniętego |
Gospodarka zrównoważona w browarze Dorota Kręgiel, Monika Szymańska | 48 |
Nowoczesne zakłady |
3, 6, 9… – cenne kwasy omega Liliana Mamczur, Aldona Senczkowska-Soroka | 52 |
Surowce |
Drugie życie wychmielin browarniczych Aleksandra Modzelewska, Mateusz Jackowski | 57 |
Mikrobiologiczna produkcja kwasu mlekowego z materiałów odpadowych Magdalena Lech | 61 |
Utrzymanie ruchu |
Systemy transportu wewnętrznego Damian Żabicki | 65 |
Maksymalne wykorzystanie potencjału zbiorników Marcel Koks | 68 |
Prawo |
Zmiany w podatku akcyzowym w 2023 roku Dawid Siedlecki | 70 |
Czy nowe prawo zrewolucjonizuje rynek opakowań? Mikołaj Maśliński | 74 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 78 |