Od redakcji |
AZYMUT NA DOSKONAŁOŚĆ
W przemyśle spożywczym, podobnie jak w innych branżach, aby osiągnąć sukces ważny jest ciągły rozwój oraz zdolność do adaptacji w dynamicznym świecie. Ten zaś zmienia się coraz szybciej, a jak trafnie zauważa na naszych łamach Piotr Pitala z BAHLSEN POLSKA Sp. z o.o. Sp. k.: „droga do doskonałości nigdy się nie kończy” (str. 32).
Jako redakcja chcielibyśmy, żeby to wydanie „Kierunku Spożywczego” było dla Państwa swego rodzaju mapą, która pokaże możliwe drogi rozwoju waszej firmy, a teksty autorów – jak kompas – wskażą, w jaki sposób osiągać wspomnianą doskonałość. Kiedy „zgubicie trop”, być może zainspirujecie się wypowiedziami tych, którzy są krok do przodu i nowoczesne rozwiązania już wykorzystają w swych zakładach.
W podróży do doskonałości kluczową rolę odgrywa dział UR, gdyż to jego zadaniem jest minimalizowanie przestojów, redukcja liczby awarii, a co za tym idzie – zapewnienie ciągłej sprawności i efektywności procesów produkcyjnych. Poniekąd zajmuje się on właśnie dążeniem do doskonałości w praktyce. Na łamach tego numeru zdradzamy niektóre sekrety ekspertów z tego obszaru, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami oraz sprawdzonymi rozwiązaniami stosowanymi w fabrykach produkcyjnych (str. 20).
W kontekście rozwoju i utrzymania ruchu coraz częściej wspomina się o automatyzacji i robotyzacji. Ale czy tylko roboty odpowiadają za dobre wyniki firmy? Czy nie zapominamy tu o człowieku? Jak zauważa Paweł Frąk, nowoczesne technologie nie są jedynym czynnikiem prowadzącym zakład do sukcesu. Przypomina, że wciąż „za każdym zautomatyzowanym procesem stoi człowiek – operator” i na przykładach z życia pokazuje, jak ważne jest właściwe szkolenie personelu (str. 24).
O tym także (jednak z innej perspektywy) wspomina Małgorzata Pietrzyk-Żarska z Działu Zrównoważonego Rozwoju w Green Holding, gdzie aktywne dążenia do podnoszenia świadomości pracowników na temat zrównoważonego rozwoju i koncepcji ESG, dają realne oszczędności (str. 8). Jak więc widzimy, mimo tego, że przemysł jest coraz bardziej zautomatyzowany, ciągle to człowiek podejmuje wędrówkę do doskonałości.
A w tej wędrówce innym dobrym drogowskazem jest Lean Management, który realnie pomaga firmom w walce o oszczędności. O nim szerzej opowiada Kamil Radom (str. 38) pokazując, że niestety często nie zdajemy sobie sprawy, iż nawet najmniejszy krok przybliża nas do celu. Warto go więc wykonać.
Podczas podróży bardzo ważne jest zachowanie bezpieczeństwa. Jedna nieostrożna decyzja może przekreślić całą przebytą drogę, co pokazują przykłady firm spożywczych z Polski i ze świata (str. 72). Bartosz Kruszewski, Natalia Polak i Agata Maruszewicz zabierają głos w kontekście bezpieczeństwa i wysokiej jakości artykułów spożywczych – serdecznie polecam ich artykuły.
Liczymy na to, że „mapa”, którą trzymają Państwo w dłoniach, pomoże w odnalezieniu odpowiedniej drogi rozwoju firmy. Życzymy, by teksty, które przeczytacie, były skuteczną nawigacją i inspiracją do podjęcia odważnych kroków. Zatem – azymut na doskonałość!
Regina Botorek
|
|
Utrzymanie ruchu |
Budowanie Green Future Wywiad z Małgorzatą Pietrzyk-Żarską, dyrektorką do spraw zrównoważonego rozwoju Green Holding | 8 |
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Ukryte potencjały. Diagnostyka falowników kluczem do wydajności maszyn Damian Żabicki | 12 |
Pozytywna transformacja Wywiad z Bartłomiejem Malczykiem, dyrektorem zakładu PepsiCo w Żninie | 16 |
Sekrety ekspertów z utrzymania ruchu Regina Botorek | 20 |
Autonomous Maintenance. Dlaczego w TPM tak ważna jest obsługa operatorska, sam operator i jego postawa? Paweł Frąk | 24 |
Nowoczesne wyspy zaworowe Leszek Jaszczak | 29 |
Droga do doskonałości operacyjnej Wywiad z Piotrem Pitalą, członkiem zarządu, dyrektorem łańcucha dostaw CEE z Bahlsen Polska | 32 |
7 klasycznych i 2 współczesne marnotrawstwa w firmach produkcyjnych Kamil Radom | 38 |
Fundamenty inwestycji, czyli analiza modeli kontraktowania w przemyśle spożywczym Łukasz Cichacki | 47 |
Bezawaryjna praca sprzętu i wysoki standard higieny Schaeffler | 50 |
Pompy w przemyśle spożywczym |
Sztuka wyboru pompy. Najważniejsze aspekty, które warto wziąć pod uwagę Piotr Cyklis | 53 |
Wspomaganie utrzymania ruchu pomp w branży spożywcze Ryszard Nowicki | 63 |
Bezpieczny produkt spożywczy |
Prawda czy fałsz? Aktualne problemy z jakością i fałszowaniem żywności Bartosz Kruszewski | 72 |
Zastosowanie mikrofal w przemyśle spożywczym. Utrwalanie i jakość żywności Natalia Polak | 79 |
Żywność bezpieczna, czyli jaka? Agata Maruszewicz | 84 |
Optymalizacja i efektywność |
Optymalizacja procesów dzięki precyzyjnym pomiarom poziomu i ciśnienia VEGA | 88 |
Nowoczesna pompa ciepła w tyskim browarze Piotr Noras | 92 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 94 |