Od redakcji |
Nieustanne działania
Na jednej z naszych konferencji usłyszałam, że w Polsce bardzo łatwo jest zakupić nowoczesną maszynę, ale o wiele ciężej znaleźć odpowiednio przeszkolonego pracownika, by ją naprawił. W odpowiedzi na te słowa rozwinęła się dyskusja, której konkluzją była zgodność, że mimo wszystko najważniejsze są wczesne działania, ciągłe i nieustanne, na każdym etapie „życia” urządzenia. Dzięki temu zmniejsza się awaryjność oraz przyśpiesza reakcję oraz skraca czas konserwacji.
Ciągłe kontrolowanie procesów jest również ważne w przypadku wytwarzanego produktu. O tym m.in. pisze Damian Żabicki, który podkreśla wizyjną rolę kontroli jakości. Nie można tu ponadto pominąć procesów przepływu surowca i produktu w zakładzie, które także są ważnym ogniwem ciągłości produkcji. Transport międzyoperacyjny oraz systemy przepływu surowców i produktów to główne zagadnienia, o których pisze Marian Panasiewicz.
W numerze Kierunku Spożywczego nie może również zabraknąć tradycyjnej tematyki z branży browarniczej. Polecam bardzo ciekawy materiał Pawła Błażewicza, który ukazuje sektor piwowarski po roku działania w pandemii, podkreślając stabilny trend wzrostu produkcji i spożycia piwa bezalkoholowego. A o tym, jakie są metody wytwarzania piwa o niskiej zawartości alkoholu, pisze Mateusz Jackowski.
W magazynie zwracamy też uwagę na kwestie środowiskowe, które mają coraz większe znaczenie dla przedsiębiorstwa, m.in. w zakresie zmniejszenia zużycia energii, a co za tym idzie – kosztów. Na tym skupia się Patryk Gawron w artykule „Poprawa efektywności w browarze”. Tu nie można pominąć i wątku konsumenta, a właściwie dziś – „ekokonsumenta”. O tym, kim jest i jakie podejmuje wybory, pisze Małgorzata Zawilska-Rospędek.
Mam nadzieję, że tematyka bieżącego numeru zaciekawi Państwa na tyle, aby móc zrobić choć chwilę przerwy w nieustannych działaniach w pracy, w trwającym sezonie produkcyjnym branży spożywczej.
|
|
|
Pandemia – katalizator zmian – nowe otwarcie? Paweł Błażewicz | 8 |
Różne browary – jedna pandemia Liliana Kaniuch | 12 |
Otwórz się na kraft Wywiad z Markiem Kamińskim, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych | 16 |
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Systemy wizyjnej kontroli jakości Damian Żabicki | 18 |
Transport międzyoperacyjny oraz systemy przepływu surowców i produktów Marian Panasiewicz | 22 |
Poprawa efektywności w browarze Patryk Gawron | 30 |
Nowoczesne UR pod czujnym okiem firm Liliana Kaniuch | 36 |
Recepta na UR Wywiad z Łukaszem Łąckim, kierownikiem wsparcia technicznego PepsiCo | 40 |
System optymalizacji energii elektrycznej Marcin Habrych, Marek Tutak | 42 |
Cel: efektywność energetyczna Beata Owczarek | 48 |
Układy przyjęcia mleka oraz śmietanki Łukasz Wołoszyn | 50 |
Różne wymagania – adaptacyjna produkcja Franz Rossmann | 52 |
Bezpieczny produkt spożywczy |
Znane i nowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności Bartosz Kruszewski | 56 |
Bezpieczeństwo żywności w pandemii Marta Stachnik | 60 |
Odświeżanie opakowania - co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz? Antoni Łuchniak | 65 |
Gospodarka odpadami |
Zielone fabryki Agnieszka Nawirska-Olszańska | 68 |
Oko w oko z ekokonsumentem Małgorzata Zawilska-Rospędek | 74 |
Zarządzanie |
Wpływ pandemii na zarządzanie firmą w przyszłości Piotr Potejko | 78 |
Historia |
Jagiellońskie anegdoty piwne Maria Falińska | 84 |
Technologie |
Produkty do wymienników ciepła i sprężarek chłodniczych Klüber Lubrication | 88 |
Czujniki, które się uczą = przemyślana konserwacja Mettler Toledo | 89 |
Niskie procenty Mateusz Jackowski | 90 |