Przyszłość w branży
„W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu, chcemy dostarczyć Wam wiedzy na temat najnowszych rozwiązań i innowacji w przemyśle spożywczym. W tym wydaniu znajdziecie wiele interesujących artykułów, które przedstawią nowe technologie i rozwiązania stosowane w produkcji żywności. Przeczytacie również o ekologicznych i zrównoważonych metodach produkcji oraz o rosnącej popularności żywności roślinnej.
Nasza redakcja składa się z ekspertów w dziedzinie produkcji żywności oraz naukowców, którzy na bieżąco śledzą najnowsze trendy i wydarzenia w branży spożywczej.
Życzymy miłego czytania!” – ChatGPT.
ChatGPT to jedno z innowacyjnych narzędzi, których – choć nie aż z tak ogromnym potencjałem rozwoju – w ostatnich latach jest coraz więcej. W branży spożywczej słyszy się choćby o inteligentnych etykietach wykorzystujących RFID, maszynach do drukowania żywności, inteligentnych magazynach…
W fabrykach coraz częściej nowoczesne systemy wspomagają wszelakie procesy produkcyjne. W swoim artykule Wojciech Mączyński opisuje m.in. korzyści z właściwie wdrożonego systemu CMMS: „Ważne jest, aby system ten był w pełni wykorzystywany oraz efektywnie wspomagał proces zarządzania systemem utrzymania ruchu”.
Równie wiele słyszy się o tym, że czasy taniej energii minęły i należy obecnie szukać sposobów na maksymalne zmniejszenie jej zużycia przy zachowaniu wymaganej jakości produktów końcowych. Radosław Żyłka opisuje korzyści z inwestycji w efektywność energetyczną, które nie muszą wiązać się z dużym eksploatowaniem budżetu zakładu dzięki wsparciu, jakie stanowi system białych certyfikatów.
Zmian, nowych trendów i innowacji jest sporo także i w mnie „technicznych” obszarach. Nie cichną dyskusje związane ze zrównoważoną produkcją, ekologicznymi wyborami, wpływem produkcji na środowisko. Marta Stachnik odpowiada na naszych łamach na pytanie jak budować bezpieczny i zrównoważony system żywnościowy oraz czym jest inicjatywa CLEVERFOOD. Joanna Rembecka i Bartosz Kruszewski poruszają z kolei głośny w ostatnich tygodniach temat dotyczący wprowadzania do obrotu nowej żywności, jaką są m.in. produkty pochodzące z owadów.
Trudno dokładnie określić, jak będzie najbliższa nawet przyszłość. Patrząc jednak na zmieniający się sposób produkcji, wykorzystywane rozwiązania, ale i oczekiwania konsumentów można wyciągnąć wniosek, że czeka nas (albo już trwa) prawdziwa rewolucja.
Liliana Mamczur
|