Od redakcji |
Kierunek: jesień
Wakacje powoli się kończą, a czas ten zawsze kojarzy się z pełnią sezonu w branży spożywczej. W naszej redakcji – podobnie: urlopy w większości za nami, szykujemy się na bardzo pracowitą jesień.
W bieżącym numerze tematycznie skupiamy się na branży browarniczej, w której nieustannie „się dzieje”. Nie brak inwestycji – w Brzesku została np. otwarta instalacja do dealkoholizacji piwa, a miejscowa oczyszczalnia ścieków została niedawno wyposażona w nowoczesną biogazownię o wartości 1,7 mln zł.
Piszemy też o rynku piwa, gdzie – jeśli chodzi sprzedaż – wg. NielsenIQ piwo stanowi 87% wolumenu (wielkości kategorii w litrach) wszystkich napojów alkoholowych. Ciekawym materiałem jest też studium przypadku na podstawie Browaru Górniczo-Hutniczego, gdzie autorzy wspólnie z Krakowską Szkołą Browarniczą opisują dostosowanie składu wody do piwa w stylu IPA.
W magazynie poruszamy także tematykę wody i ścieków, która będzie szeroko omawiana na zbliżającym się Kongresie Gospodarki Wodno-Ściekowej. O nowoczesnej oczyszczalni dla przemysłu mleczarskiego pisze Katarzyna Umiejewska, a o „kole ratunkowym” dla wymagających ścieków, jakim jest ultrafiltracja – Radosław Żyłka. Marta Tytko przybliża natomiast proces pobierania próbek do badań mikrobiologicznych.
Co prawda tematyka utrzymania ruchu była wiodącym tematem poprzedniego wydania KS, jednak i teraz nie brakuje artykułów związanych z tym zagadnieniem. Jak odzyskać kilkadziesiąt godzin w miesiącu? Na to pytanie odpowiada Kamil Radom. Interesujący jest również tekst Damiana Żabickiego, gdzie szerzej przedstawiono pojęcie „smart factory”.
A wracając do pracowitej jesieni… Mamy przed sobą kilka bardzo ciekawych wydarzeń dla branży spożywczej (oby w formule „na żywo”!). Przede wszystkim wspomniany Kongres Gospodarki Wodno-Ściekowej, ale i „reaktywowane” po latach Jesienne Spotkanie Browarników. Sezon spotkań, na które Państwa serdecznie zapraszamy, zamknie konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbędzie się w Mikołajkach. Ale o tym (i szerzej o tematyce wysokiej jakości i zachowaniu higieny w produkcji spożywczej) – więcej w kolejnym wydaniu.
|
|
|
Branża spożywcza. Stabilizacja, ale i kilka ryzyk Food Research Intitute | 8 |
Balans w Maspeksie Wywiad z Robertem Wawro, dyrektorem operacyjnym Grupy Maspex | 14 |
Napoje alkoholowe pod lupą. Komu zaszkodziła pandemia? NielsenIQ | 18 |
TEMAT NUMERU: Branża piwowarska w Polsce |
Dlaczego, po co… – czyli dziecięce pytanie na dorosłe tematy Paweł Błażewicz | 20 |
Dostosowanie składu wody do piwa w stylu IPA Aleksander Poreda, Olga Hrabia, Kamil Domański, Jakub Ciaćma | 22 |
Dzieje się w Brzesku Wywiad z Michałem Napieraczem, dyrektorem browaru Okocim w Brzesku | 27 |
Woda w produkcji piwa Mateusz Jackowski | 30 |
Woda i ścieki |
Ultrafiltracja - koło ratunkowe dla wymagających ścieków Radosław Żyłka | 36 |
Nowoczesna oczyszczalnia ścieków przemysłu mleczarskiego Katarzyna Umiejewska, Karolina Dąbrowska | 42 |
Instalacja biogazu w oczyszczalni ścieków Michał Turlej | 48 |
Pobieranie próbek wody do badań mikrobiologicznych Marta Tytko | 52 |
Utrzymanie ruchu |
Technologia track b&r Carola Schwankner | 56 |
Cyfrowa predykcja awarii Radosław Kosiński | 59 |
Jak odzyskać kilkadziesiąt godzin w miesiącu? Kamil Radom | 62 |
Smart factory w przemyśle spożywczym Damian Żabicki | 66 |
Rozszerzona funkcjonalność urządzeń procesowych B&P Engineering | 70 |
Bezpieczny produkt |
Jak ugryźć dodatki do żywności? Bartosz Kruszewski | 72 |
Prawo |
Czy branżę czeka kosztowna rewolucja? Mikołaj Maśliński | 76 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 82 |