Od redakcji |
Niezmienne cele
Wrzesień to taki miesiąc w roku, który nazwałabym drugim styczniem. W większości jesteśmy po urlopach, wracamy do szkół i powoli na studia. Nasza motywacja – po wypoczynku – powinna być na wyższym poziomie, staramy się właściwie poukładać czas w kalendarzach i zaplanować najważniejsze sprawy. Niejednokrotnie stawiamy przed sobą nowe cele, czasem nie pamiętając już tych z początku roku. Czy w branży spożywczej również te cele można dziś stawiać? W obliczu dwucyfrowej inflacji, drożejącej energii czy niedawnych problemów z CO2? Wobec zmian zachowania konsumentów, którzy coraz częściej zaczynają „zaciskać pasa”?
Sporo miejsca w tym wydaniu poświę- camy browarnictwu, które również odczuwa skutki powyższej sytuacji. Paweł Błażewicz pisze wręcz o tym, że „zbliżamy się do przepaści czy przesilenia”. Coraz częściej pojawiają się pytania nie o dalszy rozwój, a o przetrwanie na rynku. Kto ma większe szanse? „Nie ma prostej od- powiedzi. Faktycznie, jest dziś trudniej, choć każdemu w inny sposób, w różnym stopniu. Nie dalej jak wczoraj czytałem artykuł o tym, jak świetnie ma się jeden z czołowych, najbardziej rozpoznawalnych browarów rzemieślniczych w Polsce. To znaczy, że nie każdy cierpi w tej chwili. Są i tacy zapewniający: >>nam jest świetnie<--
Tematyka branży piwowarskiej dominuje w tym numerze, a to m.in. z uwagi na kolejną edycję konferencji BMP – Jesiennego Spotkania Browarników. Oprócz materiałów z większych czy mniejszych zakładów piwowarskich, do przygotowania artykułów zaprosiliśmy specjalistów prezentujących różne aspekty z produkcji piwa. Joanna Rembecka pisze, o czym należy pamiętać przy jego znakowaniu i czy trzeba spodziewać się tu zmian. Mateusz Jackowski i Aleksandra Modzelewska opisują z kolei rolę bakterii fermentacji mlekowej w produkcji piwa, natomiast Barbara Stachowiak odpowiada na pytanie: jak zwiększyć w nim zawartość antyoksydantów.
Oczywiście w wydaniu nie zabrakło materiałów poruszających inną tematykę. O cennych odpadach w przemyśle winiarskim pisze Agnieszka Nawirska-Olszańska, która w ciekawy sposób prezentuje możli- wości ich zagospodarowania. W artykule Mariusza Piechowskiego czytamy z kolei o wspomaganiu procesu sterowania produkcją z pomocą wskaźników KPI, a Kamil Radom wskazuje na 5 wyzwań związanych z wdrażaniem lean management. Efektywność, optymalizacja są szczególnie istotne w dzisiejszych, niełatwych czasach.
|
|
|
Co to znaczy dobre piwo? Rozmowa z Krzysztofem Pankiem, prezesem w Browarze Fortuna | 8 |
Największy z najmniejszych Rozmowa z Dawidem Bąkiem, piwowarem i kierownikiem w Browarze Warszawskim | 14 |
Piwne mosty Rozmowa z Michałem Żankowski, głównym piwowarem i technologiem w Browarze Stu Mostów | 18 |
Różnorodność w regionalnym wydaniu Rozmowa z Błażejem Szmekiem, dyrektorem marketingu w Browarze Witnica | 22 |
Piwne prawdy, piwne mity Paweł Błażewicz | 26 |
Bakterie fermentacji mlekowej w produkcji piwa Mateusz Jackowski, Aleksandra Modzelewska | 34 |
Znakowanie piwa Joanna Rembecka | 38 |
Antyoksydanty w piwie Barbara Stachowiak | 46 |
Bezpieczny produkt spożywczy |
Jakość 24/7 Patryk Cieślik | 56 |
Audyt wewnętrzny Marta Tytko | 62 |
Szkodniki w zakładzie produkcyjnym – ochrona i zwalczanie Bartosz Kruszewski | 66 |
Utrzymanie ruchu |
Wykorzystanie wskaźników KPI Mariusz Piechowski | 72 |
5 wyzwań przy wdrażaniu lean management Kamil Radom | 78 |
Cyfryzacja analogowych punktów pomiaru przepływu Łukasz Wołoszyn | 80 |
BCM – czujnik, który wykrywa anomalie Paweł Juras | 84 |
Ochrona środowiska |
Cenne odpady w przemyśle winiarskim Agnieszka Nawirska-Olszańska | 86 |
Prawo |
Sądy po stronie browarów Dawid Siedlecki | 90 |
Własność intelektualna a żywność Karolina Pruchniewicz | 94 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 98 |