Od redakcji |
Obyś żył w ciekawych czasach…
W ostatnim dniu sierpnia prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę wdrażającą w Polsce system kaucji na opakowania. Dawno żaden dokument nie powodował tylu emocji w branży spożywczej, której przedstawiciele od miesięcy apelowali o zmiany w jego zapisach. Jedna z większych kontrowersji wiąże się z terminem obowiązywania nowego systemu – ma ruszyć w 2025 r., a przez opóźniające się prace nad projektem, producentom nie zostało wiele czasu na przystosowanie się do nowych wymogów. „Z jednej strony nakłada się na przedsiębiorców obowiązek zbierania opakowań wyłącznie w systemie kaucyjnym, a z drugiej zostawia im niewiele ponad rok, żeby ten system stworzyć. W żadnym kraju w tak krótkim czasie tego nie dokonano” – ostrzega Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny ZPPP Browary Polskie (wywiad na str. 22). Podobne zdanie ma Michał Napieracz, dyrektor Browaru Okocim w Brzesku (rozmowa na str. 36), który zaznacza, że kary przewidziane w ustawie w sytuacji, gdy branża nie zdąży zbudować systemu kaucyjnego do 1 stycznia 2025 r. są bardzo wysokie. „Chcąc ich uniknąć producenci zaczną odchodzić od szklanych butelek zwrotnych i tysiące ton tych opakowań, zamiast do ponownego napełnienia, trafi na stłuczkę. Butelek, których zwrotność kształtuje się na poziomie 90%” – podkreśla M. Napieracz.
Producentom – w tym browarom, o których szerzej piszemy w tym wydaniu – pozostało jedynie „mieć nadzieję, że w przyszłej kadencji ustawa będzie nowelizowana, a nasz głos dotrze do decydentów i zwycięży zdroworozsądkowe podejście” – dodaje B. Morzycki.
System kaucyjny to nie jedyna zmiana, jaka dotyczy wspomnianego piwowarstwa. „Rok 2023 jest trudnym czasem dla branży browarniczej z powodu wszechobecnych zmian w prawie, dotykających praktycznie każdego aspektu związanego z produkcją i sprzedażą piwa” – pisze Dawid Siedlecki (s. 44). Wymienia m.in. zmiany ordynacji podatkowej czy system e-Faktur. A do tego dochodzą plany Komisji Europejskiej m.in. w zakresie znakowania żywności.
Dodatkowo, już od 1 stycznia 2024 r., zaczną obowiązywać nowe opłaty związane z wdrożoną dyrektywą Single-Use Plastics, ograniczającą zużycie jednorazowych produktów z plastiku, w tym szeroko stosowanych opakowań do żywności i napojów. Również w przyszłym roku producenci napojów wykorzystujący opakowania z tworzyw sztucznych będą musieli zadbać o to, by plastikowe zakrętki były na stałe przymocowane do tych pojemników. Wkrótce potem pojawi się kolejny obowiązek – udziału 25% tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu w jednorazowych butelkach PET o pojemności do 3 litrów…
Powyżej wymienione „nowości” to duże wyzwanie dla całej branży spożywczej, a równocześnie „dopiero pierwszy etap transformacji gospodarki opakowaniami do kształtu, który proponuje UE” – jak zaznacza na naszych łamach Mikołaj Maśliński. Zachęca równocześnie, że „warto śledzić na bieżąco zmiany prawa w tym obszarze, ponieważ mogą przynieść sporo wyzwań nie tylko w sferze finansowej czy sprawozdawczej, ale także organizacyjno-biznesowej”.
„Obyś żył w ciekawych czasach” – chińskie powiedzenie, które zacytowałem w tytule, dobrze pasuje do zmian, jakie zachodzą i jakie jeszcze czekają branżę spożywczą. Należy tylko przypomnieć, że to nie życzenie, a raczej złorzeczenie, przekleństwo. Oby więc producenci byli w stanie sprostać prawnym i rynkowym „transformacjom” i doczekali czasów zdecydowanie bardziej „nudnych”.
|
|
|
To tu powstają światowe innowacje w świecie przekąsek – rozmowa z przedstawicielam Centrum Badań i Rozwoju Mondelēz International | 8 |
Wyzwania w związku z dyrektywą Single-Use Plastics Mikołaj Maśliński | 12 |
Browarnictwo |
Niekonwencjonalne drożdże w procesach piwowarskich Barbara Stachowiak, Kacper Ziembikiewicz | 16 |
Jedna pewna prognoza dla piwa Rozmowa z Bartłomiejem Morzyckim, dyrektorem generalnym ZPPP Browary Polskie | 22 |
Warunki prowadzenia procesów na warzelni a starzenie piwa. Najnowsze doniesienia naukowe Krzysztof Kucharczyk, Jarosław Żyrek | 26 |
Jak „uczyć” drożdże procesów fermentacji? Dorota Kręgiel | 32 |
Doskonalenie w DNA browaru Rozmowa z Michałem Napieraczem, dyrektorem Browaru Okocim w Brzesku | 36 |
Akcje… Kreacje… Mistyfikacje… Czyli o piwnej kreacji w czasach kryzysu Paweł Błażewicz | 40 |
Zmiany w prawie prawie wszędzie Dawid Siedlecki | 44 |
Filtracja brzeczki – jak usprawnić proces? Mateusz Jackowski | 46 |
Utrzymanie ruchu |
Automatyzacja i robotyzacja w przemyśle spożywczym Jacek Caban | 50 |
Poziomy zapasów w obszarze zarządzania częściami zamiennymi Wojciech Mączyński | 57 |
Cyfrowy bliźniak w przemyśle spożywczym Damian Żabicki | 64 |
Współpraca między inwestorem a projektantem podczas realizacji inwestycji Łukasz Cichacki | 68 |
Efektywność energetyczna |
Energy as a Service – szansa dla sektora spożywczego Ewa Gałecka | 72 |
Browar Okocim oszczędza 50% energi Jacek Janiszewski | 74 |
Bezpieczny produkt spożywczy |
Wpływ opakowania na prośrodowiskowe zachowania konsumentów Patrycja Wojciechowska, Karolina Wiszumirska | 76 |
Fortyfikacja żywności żywnością Bartosz Kruszewski | 82 |
Bezpieczne i wydajne środki smarne dla przemysłu spożywczego Katarzyna Płocharczyk | 86 |
Sztuczne słodziki: zdrowa alternatywa czy potencjalne ryzyko? Marta Stachnik | 88 |
Detekcja metali w produktach spożywczych Magnetix Sp. z o.o. | 93 |
Zmiana dyrektyw śniadaniowych. Zakres, etap prac i konsekwencje dla firm Izabela Tańska | 97 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 102 |