Partner serwisu

3/2023

Od redakcji

To tu powstają światowe innowacje w świecie przekąsek – rozmowa z przedstawicielam
Centrum Badań i Rozwoju Mondelēz International
8
Wyzwania w związku z dyrektywą Single-Use Plastics
Mikołaj Maśliński
12

Browarnictwo

Niekonwencjonalne drożdże w procesach piwowarskich
Barbara Stachowiak, Kacper Ziembikiewicz
16
Jedna pewna prognoza dla piwa
Rozmowa z Bartłomiejem Morzyckim, dyrektorem generalnym ZPPP Browary Polskie
22
Warunki prowadzenia procesów na warzelni a starzenie piwa. Najnowsze doniesienia naukowe
Krzysztof Kucharczyk, Jarosław Żyrek
26
Jak „uczyć” drożdże procesów fermentacji?
Dorota Kręgiel
32
Doskonalenie w DNA browaru
Rozmowa z Michałem Napieraczem, dyrektorem Browaru Okocim w Brzesku
36
Akcje… Kreacje… Mistyfikacje… Czyli o piwnej kreacji w czasach kryzysu
Paweł Błażewicz
40
Zmiany w prawie prawie wszędzie
Dawid Siedlecki
44
Filtracja brzeczki – jak usprawnić proces?
Mateusz Jackowski
46

Utrzymanie ruchu

Automatyzacja i robotyzacja w przemyśle spożywczym
Jacek Caban
50
Poziomy zapasów w obszarze zarządzania częściami zamiennymi
Wojciech Mączyński
57
Cyfrowy bliźniak w przemyśle spożywczym
Damian Żabicki
64
Współpraca między inwestorem a projektantem podczas realizacji inwestycji
Łukasz Cichacki
68

Efektywność energetyczna

Energy as a Service – szansa dla sektora spożywczego
Ewa Gałecka
72
Browar Okocim oszczędza 50% energi
Jacek Janiszewski
74

Bezpieczny produkt spożywczy

Wpływ opakowania na prośrodowiskowe zachowania konsumentów
Patrycja Wojciechowska, Karolina Wiszumirska
76
Fortyfikacja żywności żywnością
Bartosz Kruszewski
82
Bezpieczne i wydajne środki smarne dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Płocharczyk
86
Sztuczne słodziki: zdrowa alternatywa czy potencjalne ryzyko?
Marta Stachnik
88
Detekcja metali w produktach spożywczych
Magnetix Sp. z o.o.
93
Zmiana dyrektyw śniadaniowych. Zakres, etap prac i konsekwencje dla firm
Izabela Tańska
97

Felieton

Ściekawostki ze świata nauki
Radosław Żyłka
102
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ