Od redakcji |
Walka o bezpieczeństwo
„Eeee, to podróba!”. Pewnie każdy słyszał to zdanie, najczęściej w wieku dziecięco-młodzieżowym, chwaląc się nowym ubraniem, butami czy kasetą. Z uwagi na ubogą ofertę, zmuszeni byliśmy również sięgać do produktów spożywczych nieudolnie próbujących naśladować oryginały z Zachodu. Dziś, kiedy rynek wygląda zupełnie inaczej, zupełnie inaczej wygląda też sfera fałszowania żywności, o czym pisze Bartosz Kruszewski.
Czemu pojawiają się podróbki? „Główną pobudką jest chęć uzyskania korzyści finansowych, poprzez oszczędzanie na surowcach i półproduktach, zmiany w procesie produkcyjnym lub podszywanie się pod znane marki” – możemy przeczytać w artykule na str. 8.
Włochy – podrobiona szynka, Belgia – naklejanie nowych etykiet na przeterminowane produkty, Irlandia – fałszowanie mięsa wołowego tańszą koniną. Polska – podrabianie marek kawy… Przykłady zafałszowań można mnożyć. Gdy dodamy do tego niespodziewane sytuacje (np. „coś” znalezione w butelce z wodą czy w opakowaniu serka) widzimy, jak trudno wytworzyć, utrzymać, obronić bezpieczny produkt spożywczy.
Bezpieczeństwo – w różnych aspektach – omawiamy szeroko w bieżącym numerze. Przeczytacie więc Państwo o roli kodów w branży spożywczej, o monitorowaniu produkcji i procesów, kontroli jakości w browarze. Dowiecie się, że chcąc wytworzyć produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla konsumenta, trzeba zwracać uwagę nawet na czystość pary stosowanej w procesach wytwórczych, o czym nie każdy pamięta.
Nieprzypadkowo to bezpieczeństwu poświęcamy najwięcej miejsca w niniejszym wydaniu. Numer ten został bowiem przygotowany m.in. na organizowaną przez firmę BMP konferencję „Bezpieczny Produkt Spożywczy”, którą organizujemy w Zamku Gniew wraz z Honorowym Gospodarzem – Grupą Polmek” (zakład w Grudziądzu należący do Grupy będziemy zwiedzać ostatniego dnia imprezy). W programie znalazły się i referaty, jak i prezentacje firm, które pokażą swoje nowoczesne rozwiązania na stoiskach wystawowych – więcej o rozwiązaniach pomagających produkować bezpieczne produkty możecie Państwo przeczytać w specjalnie przygotowanym Katalogu, który zamieszczamy na końcu magazynu.
|
|
|
Współczesne zafałszowania żywności Bartosz Kruszewski | 8 |
Rozkodować żywność. O kodach GS1 i QR w przemyśle spożywczym Jacek Caban | 16 |
Monitorowanie produkcji i procesów technologicznych w przemyśle spożywczym Marian K. Panasiewicz | 20 |
Kalibracje aparatury pomiarowej w branży spożywczej na przykładzie przepływomierzy Patryk Żarkowski | 28 |
Kontrola jakości w browarze Emilia Wiśniewska | 30 |
Wyższy poziom certyfikacji Lidia Ostapczuk | 34 |
Problemy w analizie mikrobiologicznej żywności i wody Dorota Kręgiel | 38 |
Para w przemyśle spożywczym Gwidon Janów | 42 |
Mleczarstwo |
Budowanie potencjału Przemysław Płonka | 45 |
Skóra produktu Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska | 48 |
Browarnictwo |
Co martwi, a co cieszy szefa browaru? Rozmowa z Dariuszem Garnowskim | 52 |
Trendy zdrowotne oraz pokolenie millenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe JMr europe Sp. z o.o. | 54 |
Dodatki i surowce |
Nowoczesne metody ekstrakcji składników bioaktywnych z materiału roślinnego Andrzej Cendrowski | 56 |
Innowacyjny barwnik do sera Espańa Jacek Stelmach | 62 |
Suche, ale świeże! Elena | 64 |
Utrzymanie ruchu |
Gdzie jest wyciek? Adrian Messer | 66 |
Ochrona środowiska |
W obiegu zamkniętym Beata Michaliszyn, Janusz Krupanek | 70 |
Produkty ekologiczne z ekologicznego rolnictwa Agnieszka Nawirska-Olszańska | 74 |
Felieton |
Susza, ulga, hossa, bessa…, czy taniej (a przynajmniej nie drożej) Paweł Błażewicz | 78 |