Od redakcji |
Zmiany?
Zaledwie rok temu spotkaliśmy się w Lublinie podczas kolejnej edycji Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy. Zapewne nikomu nawet przez myśl nie przeszło, że parę miesięcy później owe tytułowe „bezpieczeństwo” nabierze nowego znaczenia i wymiaru.
Koronawirus – to już truizm – wywrócił do góry nogami życie każdego z nas. Spowodował zmiany i w branży spożywczej, o których pisze Marcin Piwowarczyk z SM Mlekpol w artykule Co zmieniła covidowa rzeczywistość?”. Fakt, zmiany te często nie musiały być tak rewolucyjne jak w innych zakładach, gdyż duży nacisk na bezpieczeństwo i higienę produkcji w „spożywce” jest elementem codzienności. Wynika to choćby z wymogów prawnych, których przestrzeganie badają odpowiednie instytucje, jak choćby WIJHARS. O bezpieczeństwie żywności w kontekście jakości handlowej dotyczącej znakowania pisze na naszych łamach Sylwia Ciągło-Androsiuk.
Specjaliści podkreślają, że bezpieczny produkt zależy w dużej mierze od bezpiecznego personelu. Jak więc w tym kontekście zachować wysoką jakość wyrobów? Odpowiedź na te pytanie znajdziemy w materiale Małgorzaty Gryczewskiej. W definicji bezpiecznego produktu kluczowe jest również stwierdzenie, że nie może on stanowić żadnego zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów – o konsekwencjach spowodowanych spożywaniem zanieczyszczonej żywności przeczytacie Państwo w materiale Marty Stachnik „Choroby z żywności”.
Abstrahując od tematyki wirusów i chorób, problemem, o którym coraz częściej się mówi, jest marnotrawienie jedzenia. „Straty, a często i marnowanie żywności wiążą się z występowaniem odpowiednich standardów jakości, które eliminują z rynku produkty żywnościowe pełnowartościowe.” – pisze Agnieszka Nawirska-Olszańska, która podkreśla, że wyrzucone produkty spożywcze to zmarnowana woda, energia, praca ludzi potrzebna do transportu oraz dystrybucji. Eliminacja tych marnotrawstw szczególnie istotna staje się w czasach postępujących zmian klimatycznych.
Zagrożenie koronawirusem pewnie szybciej czy później minie. Pozostanie natomiast nieco „przykryty” dziś problem coraz groźniejszych zjawisk „rozregulowanej” przyrody.
|
|
|
Rozwój w stylu MMA Rozmowa z Jakubem Gromkiem, prezesem zarządu Mazurskiej Manufaktury Alkoholi | 8 |
Przepis na firmę Rozmowa z Tomaszem Łączyńskim, prezesem ZM Pekpol Ostrołęka | 10 |
Bezpieczny produkt |
Choroby z żywności Marta Stachnik | 12 |
Bezpieczeństwo żywności w kontekście jakości handlowej dotyczącej znakowania Sylwia Ciągło-Androsiuk | 20 |
Co konsument wie o nietermicznym utrwalaniu żywności? Bartosz Kruszewski | 26 |
Co zmieniła covidowa rzeczywistość? Marcin Piwowarczyk | 32 |
Ocena sensoryczna produktów spożywczych Małgorzata Kluczyńska | 36 |
Bezpieczny personel – bezpieczny produkt? Małgorzata Gryczewska | 42 |
Utrzymanie ruchu |
Jak wdrożyć zmianę w branży spożywczej? Kamil Radom | 48 |
Dobór maszyn i urządzeń w linii technologicznej przetwórstwa spożywczego Marian K. Panasiewicz | 52 |
Specjalne środki smarowe Klüber Lubrication | 58 |
Woda i ścieki |
Dekalog operatora Radosław Żyłka | 60 |
Prawo |
Ekologiczny charakter opakowania Joanna Olszak | 66 |
Deklaracja pochodzenia a zafałszowanie żywności Izabela Tańska | 70 |
Gospodarka odpadami |
Straty i marnotrawstwo w przemyśle owocowo - warzywnym Agnieszka Nawirska-Olszańska, Kamil Nawirski | 76 |