Od redakcji |
Chwila oddechu
Ostatnio pisałam o kończących się wakacjach, a tu już mamy listopad, powoli kończy się rok 2021, zbliżamy się świąt, do zimy. Może znajdziemy – po tym kolejnym trudnym roku – choć moment, w którym na chwilę się zatrzymamy i złapiemy oddech. Zapraszam wówczas do lektury najnowszego wydania Kierunku Spożywczego, którego tematem głównym jest bezpieczny produkt spożywczy.
Na początek polecam artykuł Bartosza Kruszewskiego „Analiza obecnych oraz przyszłych zagrożeń” – to analiza tego, z czym mierzył się przemysł spożywczy w 2021 roku. Ciekawy jest także materiał o niemarnowaniu żywności, co niestety wciąż zdarza się prawie na wszystkich etapach produkcji. O tym, jaka to skala oraz jak zapobiegać temu zjawisku pisze Stan McGowan.
W tym numerze poruszamy również tematykę opakowań. Marta Stachnik zajęła się ich szkodliwością: „Według niektórych naukowców, materiały do kontaktu z żywnością są niedocenianym źródłem chemicznych zanieczyszczeń. Czy nanotechnologia może być odpowiedzią na te i inne problemy pakowania żywności?” – pyta autorka. Antoni Łuchniak z kolei pokazuje, jak można odświeżyć opakowanie produktu, tak by zyskać nowych klientów. Karolina Wiszumirska prezentuje natomiast multisensoryczne podejście do projektowania opakowań, czyli jak różne atrybuty opakowań (i ich konfiguracje) mogą wpływać na postrzeganą jakość, skuteczność i atrakcyjność produktów.
W numerze nie mogło zabraknąć zagadnień z branży browarniczej, w której przez ostatnie doniesienia o planowanej podwyżce akcyzy, aż wrze. I właśnie tym podatkiem zajmuje się Dawid Siedlecki, pisząc o jego elektronizacji.
Kwestie funkcjonalnych składników piwa, jakimi są rośliny i ich preparaty, porusza Paweł Mirosz. Zachęcam też do lektury do artykułu Mateusza Jackowskiego, w którym poruszony jest temat skarbu piwowarów – drożdży Dekkera bruxellensis.
Mam nadzieję, że równie bezpieczna jak tematyka tego numeru, będzie końcówka roku 2021. Życzę powodzenia we wszystkich domykających się projektach i do zobaczenia w Nowym Roku!
|
|
|
Powrót Jesiennych Browarników Liliana Kaniuch | 8 |
Analiza obecnych i przyszłych zagrożeń Bartosz Kruszewski | 10 |
Niemarnowanie żywności Stan McGowan | 18 |
TEMAT NUMERU: Bezpieczny produkt |
Gdy opakowania szkodzą Marta Stachnik | 22 |
Wykorzystanie GC-MS i markerów do oceny jakości żywności Piotr Karpiński, Bartosz Kruszewski | 28 |
Jak odświeżyć opakowanie , by zyskać nowych klientów? Antoni Łuchniak | 34 |
Multisensoryczne podejście do projektowania opakowań Karolina Wiszumirska | 38 |
Kontrolowanie higieny na linii produkcyjnej Nina Gabryszewska, Rafał Gabryszewski | 44 |
Nowoczesne technologie |
Roboty w przemyśle spożywczym Damian Żabicki | 48 |
Półprzewodnikowe elektrody pH Bartłomiej Biczysko | 52 |
Lean for Control Systems Jacek Czeczot, Tomasz Kłopot | 57 |
Surowce |
DEKKERA BRUXELLENSIS utrapienie winiarzy i skarb piwowarów Mateusz Jackowski, Aleksandra Modzelewska | 60 |
Rośliny i ich preparaty jako funkcjonalne składniki piwa Paweł Mirosz | 64 |
SUROWIEC: Chmiel Małgorzata Bzowska-Bakalarz, Zbigniew Szkopek, Marcin Żyła | 68 |
Ochrona środowiska |
Oczyszczanie ścieków w przemyśle spożywczym HUBER Technology Sp. z o.o. | 70 |
Ścieki w browarach Agnieszka Nawirska - Olszańska | 72 |
Prawo |
Elektronizacja w zakresie podatku akcyzowego Dawid Siedlecki | 76 |
Green claims Joanna Olszak | 80 |