Od redakcji |
Patent na ochronę
Każda firma ma dziś swój „patent” na ochronę środowiska. Sposób, w jaki odpowiada ona na zaostrzające się wymogi, ale i dodatkowe aktywności, budujące np. jej „zielony” wizerunek. Choć niektóre rozwiązania są tajemnicą poszczególnych spółek, to o wielu dobrych praktykach, pomysłach, doświadczeniach specjaliści chętnie piszą na naszych łamach.
Unia Europejska wywiera coraz większą presję na producentów w zakresie opakowań i właśnie o tym wspomina Mikołaj Maśliński w artykule: „Legislacyjna batalia o opakowania”. Tematyką odpadów w przemyśle spożywczym zajął się także Bartosz Kruszewski, przybliżając ich zastosowanie w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Natomiast Dorota Kręgiel wymienia rozwiązania i możliwości, jakie daje Gospodarka Obiegu Zamkniętego.
Tematem numeru są woda i ścieki, w związku z czym w magazynie nie mogło zabraknąć artykułu Katarzyny Umiejewskiej i Dariusza Kilanowskiego, którzy opisują rozbudowę i modernizację oczyszczalni ścieków dla OSM w Sierpcu. Radosław Żyłka podaje z kolei przykłady optymalizacji wodochłonnych procesów z pozyskaniem białych certyfikatów („Woda jako nośnik energii”).
Oczywiście w numerze nie brakuje zagadnień z utrzymania ruchu czy browarnictwa. Polecam zapoznać się z ciekawym materiałem Joanny Rembeckiej, która pisze o „Piwie ekologicznym okiem Inspektora”. Temat komunikacji bezprzewodowej z przemyśle spożywczym porusza natomiast Damian Żabicki, który pokazuje, jak można uniknąć bezpośredniego kontaktu z maszynami i urządzeniami, redukując możliwość skażenia lub zanieczyszczenia żywności.
„Zrównoważony rozwój a zysk, czy to się wyklucza?” – pyta Marcel Koks, podkreślając jak ważny jest ów rozwój w kontekście produkcji żywności, która według prognoz może wzrosnąć aż o 60% w ciągu 30 lat. A to wiąże się z olbrzymim wpływem na naszą planetę.
Jak zaznaczyłam na wstępie, oddziaływanie na otoczenie musimy ograniczać. Jako organizator konferencji staramy się wskazać państwu najlepsze rozwiązania, które mogą w tym pomóc. Będziemy o tym z pewnością rozmawiać na najbliższym Kongresie Gospodarki Wodno-Ściekowej, na który serdecznie zapraszam.
|
|
|
W nowoczesnym świecie produkcji czekolady Rozmowa z przedstawicielami fabryki E.Wedel | 8 |
Tradycyjne rzemiosło Liliana Mamczur | 14 |
Piwo ekologiczne w Polsce okiem inspektora Joanna Rembecka | 18 |
Pierwszy raz za miastem Rozmowa z Tomaszem Bryckim, prezesem Browaru Za Miastem | 24 |
Prawo |
Legislacyjna batalia o opakowania Mikołaj Maśliński | 28 |
Reklama alkoholu w internecie Dawid Siedlecki | 34 |
Temat numeru: Ochrona środowiska |
Woda jako nośnik energii Radosław Żyłka | 36 |
Usuwanie azotu z odcieków w procesie deamonifikacji Krzysztof Barbusiński | 42 |
Doświadczenia z modernizacji i rozbudowy oczyszczalni ścieków dla OSM w Sierpcu Dariusz Kilanowski, Katarzyna Umiejewska | 47 |
Zrównoważony rozwój a zysk Marcel Koks | 52 |
Strategie gospodarki cyrkularnej Dorota Kręgiel | 55 |
Technologia biorol Bożena Chmielina | 58 |
Zastosowanie odpadów owocowo-warzywnych Bartosz Kruszewski | 60 |
Utrzymanie ruchu |
Jakość od operatora do dyrektora Patryk Cieślik | 65 |
Robotyzacja w przemyśle mięsnym Jacek Caban | 69 |
Komunikacja bezprzewodowa w przemyśle spożywczym Damian Żabicki | 73 |
Bezpieczny produkt |
Potwierdzanie ważności wyników Marta Tytko | 76 |
Trybologiczne pomiary żywności Marta Stachnik | 80 |
Techniki analityczne pozwalające na zapewnienie bezpieczeństwa produktów spożywczych Piotr Kwiatkowski | 85 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 94 |