Od redakcji |
Zrównoważony rozwój
Niedawno firma Danone poinformowała o rozpoczęciu współpracy merytoryczno-praktycznej z Akademią Górniczo-Hutniczą im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kooperacja dotyczy wypracowywania innowacyjnych rozwiązań z obszaru zrównoważonego rozwoju – w tym ESG, szczególnie w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego. Inicjatywa ma na celu budowanie synergii pomiędzy światami nauki i biznesu. – Niezmiennie dążymy do tego, by nasz wpływ na szeroko rozumiane otoczenie był jak najbardziej pozytywny. Stąd szereg działań mających na celu minimalizowanie naszego oddziaływania na środowisko. Rozpoczynając współpracę z AGH łączymy siły, by tworzyć rozwiązania, które korzystnie wpłyną na rozwój procesów pod wieloma względami – w tym środowiskowym. Wierzymy w edukację, dlatego do projektu, realizowanego wspól nie z naszym nowym partnerem podchodzimy z wielkim entuzjazmem – mówił Robert Eliasz, dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu.
Wdrażanie gospodarki zrównoważonego rozwoju to jedno z kluczowych wyzwań stojących dziś m.in. przed branżą spożywczą (poświęcamy mu znaczną część bieżacego wydania magazynu, a tematykę poruszymy także podczas kolejnej edycji Kongresu Gospodarki Wodno-Ściekowej). W tym kontekście kluczową rolę pełni woda (polecam artykuły Krzysztofa Barbusińskiego i Macieja Żołnierczyka o usuwaniu azotanów ze scieków przemysłowych oraz Katarzyny Umiejewskiej i Dariusza Kilanowskiego na temat rozru chu oczyszczalni w Sierpcu), której zużycie w zakładach spożywczych jest ściśle związane z konsumpcją energii. „Przemysł spożywczy, będący jednym z najważniejszych filarów gospodarki, wykorzystuje znaczące ilości wody i energii w procesach produkcji, pakowania i dystrybucji. Tym samym, efektywność energetyczna i zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi stanowią nie tylko wyzwanie, ale również ogromną szansę na poprawę konkurencyjności i zmniejszenie wpływu na środowisko” – pisze Radosław Żyłka (art. na str. 8).
Podobne stanowisko zajmuje Arkadiusz Kamiński (s. 40), który podkreśla, że „powiązanie zasobów takich jak woda i energia staje się jednym z kluczowych determinantów dla zapewnienia warunków do zrównoważonego rozwoju cywili zacyjnego w ujęciu zarówno globalnym, jak i lokalnym. Te dobra są niezbędne dla całej produkcji i procesów bytowych”.
Wdrażanie „biogospodarki o obiegu zamkniętym” to wyzwanie, ale możliwe do realizacji, o czym świadczą osiągnięcia Goodvalley. O konkretnych wdrożeniach i budowaniu firmy w oparciu o zrówno ważony model „od pola do stołu” pisze Anita Bednarek (s. 48), która wskazuje, że dziś szczególnie istotne jest pokaza nie, że produkcja rolno-spożywcza może być przyjazna klimatowi, a transformacja w kierunku gospodarki obiegu zamknię tego jest jedną z dróg do osiągnięcia tego celu.
Przemysław Płonka
|
|
Gospodarka obiegu zamkniętego |
Optymalizacje energetyczne w przemyśle spożywczym współfinansowane z białych certyfikatów Radosław Żyłka | 8 |
Nowe życie odpadów owocowo-warzywnych Marta Stachnik | 14 |
Usuwanie azotanów(V) ze ścieków przemysłowych Krzysztof Barbusiński, Maciej Żołnierczyk | 20 |
12. cel zrównoważonego rozwoju - odpowiedzialna produkcja i konsumpcja Dorota Kręgiel | 26 |
Doświadczenia z rozruchu oczyszczalni ścieków dla OSM w Sierpcu Katarzyna Umiejewska, Dariusz Kilanowski | 30 |
Optimum opakowaniowe to więcej niż projektowanie dla recyklingu Karolina Wiszumirska, Patrycja Wojciechowska | 36 |
Woda a energetyka w obliczu wyzwań i polityk Arkadiusz Kamiński | 40 |
Gospodarka obiegu zamkniętego w przemyśle rolno-spożywczym Anita Bednarek | 48 |
Bezpieczny Produkt Spożywczy |
Jakość roślinnych analogów nabiału i mięsa Bartosz Kruszewski | 54 |
Akryloamid w żywności - wymogi, wytyczne i przyszłe zmiany w prawie Joanna Olszak | 60 |
Jak sprzedawać produkty bardzo podobne do konkurencji? Antoni Łuchniak | 64 |
Utrzymanie ruchu |
Poprawa lead time’u dostaw części zamiennych i oprzyrządowania dzięki technologiom druku 3D Damian Żabicki | 68 |
Ewolucja utrzymania ruchu w branży spożywczej Ryszard Nowicki | 75 |
Odpowiedzialność za cyberbezpieczeństwo w sektorze branży spożywczej - co muszą wiedzieć przedsiębiorcy? Agnieszka Kornacka | 86 |
Browarnictwo |
Wysłodziny browarnicze i ich potencjalne wykorzystanie Mateusz Jackowski | 89 |
Pochodzenie i znaczenie jęczmienia kapturkowego czarnego Małgorzata Szczepanek | 92 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 94 |