Partner serwisu

Pianą w brud

Kategoria: Bezpieczny produkt

W ostatnim czasie najbardziej popularną i powszechnie wykorzystywaną metodą mycia stosowaną w przemyśle spożywczym jest mycie pianowe. Polega ono na wytworzeniu i nałożeniu na myte powierzchnie piany, pozostawieniu jej na pewien czas i późniejszym spłukaniu. Doświadczenie operatora oraz spełnienie odpowiednich parametrów mycia gwarantuje usunięcie wszystkich zanieczyszczeń z oczyszczanej powierzchni.

Pianą w brud

Czystość produkcji żywności to nieodzowny aspekt higienizacji w zakładach przemysłu spożywczego (mycia, dezynfekcji itd.). Pod tym pojęciem rozumie się tworzenie warunków, dzięki którym możliwe jest otrzymanie zdrowego i bezpiecznego produktu. Zapewnienie odpowiedniej higienizacji w zakładzie przemysłu spożywczego zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń wraz z mikroorganizmami do produktów, co chroni zdrowie potencjalnego konsumenta.[1] Dla prawidłowego przebiegu procesu istotne jest zidentyfikowanie zanieczyszczenia i zastosowanie odpowiedniej metody mycia oraz dobór środków chemicznych w tym zabiegu.

 

Standardy higieny

Prawidłowe funkcjonowanie zakładu produkcyjnego oparte jest na zachowaniu odpowiednich standardów higieny i bezpieczeństwa wytwarzanej żywności. Znajomość zagadnień dotyczących aspektów mikrobiologicznych w procesach przetwarzania surowców zwierzęcych i roślinnych oraz istota znaczenia procesów mycia i dezynfekcji to podstawy, którymi kieruje się producent w celu zapewnienia utrzymania maksymalnego poziomu higienicznego procesu produkcji żywności. [3,4,5] Wzrost zainteresowania różnymi metodami mycia i dezynfekcji oraz ich wykorzystaniem spowodowany jest coraz to większymi wymaganiami dotyczącymi standardów higieny.

 

Cały artykuł został opublikowany w nr 2/2014 magazynu "Agro Przemysł"
Fot.: www.freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ