Partner serwisu
16 lipca 2015

Domowe sposoby przyrządzania musujących koktajli z cydru

Kategoria: Na luzie

Alternatywną dla cydru z kija w knajpkach jest Cydr Green Mill w butelkach, którego możemy się napić w zaciszu własnego domu w gronie przyjaciół. Jego smak zmienia się w zależności od sposobu jego serwowania. Polecamy kilka przepisów, przygotowanych przez barmanów z warszawskiej restauracji Meat Love.

Domowe sposoby przyrządzania musujących koktajli z cydru

Smak Cydru Green Mill zmienia się w zależności od sposobu jego serwowania. Jeżeli wlejemy go pionowo do szklanki, będzie delikatniejszy, mniej nagazowany i bardziej słodki. Jeśli natomiast wlejemy go spokojnie, po ściance, stanie się bardziej wytrawny, orzeźwiający i musujący.

Cydr Green Mill podawać możemy w karafce wypełnionej kostkami lodu i sezonowymi owocami. Przy eleganckich okazjach pijemy go z wąskich kieliszków do szampana, a na co dzień – w zwykłych, niskich szklankach. Nie powinniśmy zapominać o swoich ulubionych świeżych owocach lub ziołowych dodatkach np. bazylia, czy mięta, które dodatkowo podbijają i podkreślają jego smak. Na bazie Cydru Green Mill można także samemu przyrządzić musujące koktajle i zaskoczyć gości podczas letnich garden party.

Poniżej kilka przepisów:

Green Mill Tripple Zest

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:

  • Skórka z cytryny
  • Skórka z limonki
  • Skórka z pomarańczy
  • Lód – kostki
  • Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE:
Szklankę o pojemności 400 ml napełnić lodem w kostkach. Z pomarańczy, limonki oraz cytryny obieraczką do warzyw odkrawamy skórkę o długości około 10 cm. Nad krawędzią szklanki wyciskamy skórki tak, żeby uwolniły cytrusowy aromat, następnie wkładamy skórki do szklanki z lodem. Całość zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Podajemy ze słomką.

Green Mill Smash Brasil

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:

  • 40 ml burbon whiskey
  • 10 ml syropu z brązowego cukru
  • Około ośmiu listków bazylii
  • Lód – kostki
  • Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE:
Liście bazylii umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne. Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy bazylię i napełniamy ją lodem w kostkach. Wlewamy whiskey, syrop cukrowy i dopełniamy cydrem Green Mill. Całość mieszamy. Szklankę ozdabiamy szczytem liści bazylii.

Green Mill Mojito

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:

  • ½ limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 8 listków mięty
  • Kruszony lód
  • Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy pokrojoną na ćwiartki limonkę oraz cukier brązowy, Całość ugniatamy wyciskając sok i rozpuszczając lekko cukier. Listki mięty umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne, dorzucamy do szklanki, całość dopełniamy kruszonym lodem i zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Szklankę dekorujemy listkami mięty.

Źródło i Fot.: www.kp.pl

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ