Partner serwisu
19 sierpnia 2015

Zupy na lato? Postaw na chłodnik

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

W gorące dni chłodnik to prawdziwe wybawienie. Orzeźwia, gasi pragnienie i zaspokaja głód – z produktami Dawtony przygotujesz go zaledwie w kilka chwil.

Zupy na lato? Postaw na chłodnik

Chłodniki są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i przede wszystkim lekkie. Szybkie i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są najlepszym wyjściem w gorące dni, kiedy sama myśl o spędzeniu czasu w kuchni przyprawia o zawrót głowy. Nieważne, czy sięgniemy po słoną czy słodką wersję – czeka nas prawdziwa, letnia uczta.

 

Klasyczny chłodnik z buraczkami czy wersja z odrobiną octu winnego i tymianku? Z nowością – Buraczkami Tartymi Dawtona – można je przygotować bez czasochłonnego gotowania i studzenia warzyw. Wystarczy zawartość słoiczka zmieszać z kefirem, doprawić ulubionymi przyprawami i… gotowe! Nie dość, że pyszne, to i zdrowe!

 

Fani słodkich smaków mogą sięgnąć po owocową wersję chłodnika, przygotowaną w zaledwie 5 minut z Powidłami Śliwkowymi Dawtona. Chłodnik na ich bazie to pokusa, której trudno się oprzeć, tym bardziej, że w słoiczku Dawtony znajdziemy tylko smażone śliwki węgierki z cukrem, bez zagęstników, sztucznych dodatków i konserwantów. Ser mascarpone sprawi, że chłodnik zyska kremową konsystencję, a szczypta czekolady oraz cynamonu doda mu prawdziwego charakteru. Pycha!

 

Szukasz inspiracji? Przepisy na wyjątkowe letnie zupy podpowiada Dawtona:

 

Chłodnik śliwkowy z mascarpone

Składniki:

100 g Powideł Śliwkowych Dawtona

200 ml mleka

5 łyżek serka mascarpone

szczypta cynamonu

4 kostki czekolady deserowej

 

Przygotowanie:

Powidła Śliwkowe Dawtona mieszamy z mlekiem oraz 4 łyżkami serka mascarpone, w razie potrzeby miksujemy na gładką masę. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy resztą mascarpone, posypujemy cynamonem i tartą czekoladą. Zupę można podawać
z makaronem.

 

Chłodnik buraczkowy z tymiankiem

Składniki:

1 słoik Buraczków Tartych Dawtona

500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

1 zielony ogórek

1 łyżka octu winnego

suszony tymianek

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Ogórka oraz czosnek ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Do Buraczków Tartych Dawtona dodajemy łyżkę octu winnego i suszony tymianek. Mieszamy wszystkie warzywa wraz z kefirem. Doprawiamy do smaku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Buraczki Tarte Dawtona znajdziemy na półkach w cenie 2,99 zł (słoiki 500 g), Powidła Śliwkowe w cenie 3,39 zł (słoik 280 g).

 

Źródło, fot. jbcomm.pl

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ