Partner serwisu
14 stycznia 2016

Wygodne i… niebezpieczne? Czyli o bezpieczeństwie butelek PET stosowanych w przemyśle spożywczym

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Lekkie i wytrzymałe plastikowe butelki mogą uwalniać do żywności substancje chemiczne zaburzające m.in. pracę układu hormonalnego. Takie zjawisko nosi nazwę migracji. Jedni producenci napojów kupują gotowe butelki PET i tylko je napełniają. Inni zaopatrują się w preformy i poddają je formowaniu z rozdmuchiwaniem. Którzy z nich mają obowiązek przeprowadzania badać migracji?

Wygodne i… niebezpieczne? Czyli o bezpieczeństwie butelek PET stosowanych w przemyśle spożywczym

 

Tworzywa sztuczne w ostatnich dekadach przejęły wiodącą rolę na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wypierając materiały wyprodukowane z surowców naturalnych, takie jak papier, karton, drewno czy szkło. Tworzywa sztuczne, takie jak polietylen (PE), polipropylen (PP), politereftalan etylenu (PET), poliwęglan (PC) z uwagi na swoje korzystne właściwości, takie jak lekkość, wytrzymałość i dobrą odporność na uderzenia są wykorzystywane na szeroką skalę w produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

 

Przewaga PET nad innymi tworzywami sztucznymi

Politereftalan etylenu (PET) otrzymany, tak jak inne tworzywa poliestrowe, z myślą o przemyśle tekstylnym zdominował rynek butelkowanych wód i napojów. Butelki PET wyparły z rynku opakowania szklane i są obecnie prawie wyłącznie stosowane do rozlewania i pakowania wód źródlanych i mineralnych, napojów, soków owocowych i napojów gazowanych. Przewaga PET nad innymi tworzywami sztucznymi jest spowodowana tym, że tworzywo można łatwo kształtować metodą formowania wtryskowego i rozdmuchowego, jak również metodą wytłaczania, co pozwala na uzyskanie niemal dowolnej formy opakowania.

 

Cały artykuł został opublikowany w numerze 4/2015 magazynu "Agro Przemysł"

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ