Cała prawda o maśle
Sprawa kary nałożonej na firmę, która jako masło sprzedawała produkt, który masłem nie był, odbiła się echem w polskich mediach. A jaka jest cała prawda o maśle?

- Masło, ser, jogurt, kefir czy śmietana to nazwy przypisane wyłącznie produktom z mleka krowiego.
- Masło powinno zawierać od 80 do 90% tłuszczu mlecznego. Może też mieć w składzie określone ilości wody (do 16%) i suchej masy beztłuszczowej mleka (do 2%).
- Masło nie może zawierać tłuszczu roślinnego.
- Tłuszcz roślinny zawierają tzw. miksy (10-80% tłuszczu mlecznego oraz tłuszcz roślinny) oraz margaryny (wyłącznie tłuszcz pochodzenia roślinnego).
W tym kontekście masło roślinne, goszczące na naszych stołach od lat 70. XX wieku, mogłoby wprowadzać konsumentów w błąd, gdyby nie było uzupełnienia w postaci pełnej nazwy środka spożywczego: margaryna do smarowania pieczywa, smażenia, pieczenia i ucierania kremów. Za zachowaniem nazwy masło roślinne przemawia w tym przypadku także tradycja.
Cały artykuł "Nie kłam, kochanie!" został opublikowany w numerze 3/2015 magazynu "Agro Przemysł".
Fot. freeimages.com
SHOS.PL to instytucja, której celem jest doradztwo w zakresie znakowania opakowań produktów spożywczych zgodnie z ozporządzeniem 1169/2011. Eksperci SHOS.PL weryfikują nadsyłane projekty opakowań, rekomendują kierunek zmian, instytucja współpracuje z prawnikami oraz projektantami opakowań, prowadzi szkolenia otwarte oraz indywidualne w siedzibie klienta. Kontakt: www.shos.pl, Alicja Sidorowicz: 61 670 97 99.