5 rzeczy na temat szpinaku. Warto to wiedzieć
Modny, ceniony za zdrowotne właściwości i coraz bardziej uwielbiany, mimo że przez lata zepchnięty był na kulinarne peryferie. Szpinak – bo o nim mowa, to popularne warzywo z burzliwą i długą historią. Czego o nim nie wiemy? FRoSTA odpowiada na wszystkie pytania!
Czy wiesz, że…
1. Szpinak pochodzi z Azji?
Jego korzenie sięgają środkowo-zachodniej Azji – najprawdopodobniej jego kolebką jest Persja, gdzie był popularny już ponad 1000 lat temu. Sama jego nazwa pochodzi od perskiego słowa ‘aspanakh’ i oznacza dosłownie ‘zielona dłoń’. Świat poznał go jednak dużo później – dopiero w XIV wieku zawędrował zarówno do Europy, jak i do Chin. W Polsce uprawiany jest od XVII wieku – i co ciekawe – nigdy nie występuje dziko.
2. Największą sławę zyskał na przełomie XIX i XX wieku?
Pierwsza fala popularności szpinaku zalała Europę jeszcze w XIX wieku, kiedy to pielęgniarki opiekujące się biednymi, podawały im tajemniczy napar ze szpinaku, dzięki któremu chorzy odzyskiwali zdrowie. Amerykański szczyt popularności osiągnął on dopiero w trakcie dwudziestolecia międzywojennego. Szpinak stał się wówczas produktem promowanym niemal jak… kultowa cola. Na opakowaniach królowali dobrze zbudowani mężczyźni oraz uśmiechnięci, pełni sił chłopcy. A wszystko to za sprawą szpinaku!
3. Jednym z najsławniejszych orędowników jedzenia szpinaku była postać z kreskówki?
Popeye to postać z amerykańskiej kreskówki, która swoją ogromną siłę zyskuje właśnie… dzięki szpinakowi. Bohater przełomu lat 20 i 30 XX wieku, natychmiast po spożyciu szpinaku stawał się niepokonany. Warto wspomnieć, że w czasie emisji filmu animowanego, sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych wzrosła o ponad 30%.
4. Mrożenie szpinaku jest jednym z najlepszych sposobów jego przechowywania?
Szpinak jest warzywem wrażliwym i wymaga specjalnego traktowania. W zbyt wysokiej temperaturze nie tylko więdnie, ale szybko traci również swój smak oraz wartościowe składniki odżywcze. Szpinak FRoSTY jest siekany i mrożony bezpośrednio po zbiorach, dzięki czemu nie traci nic ze swoich walorów smakowych i jakości. Jest dostępny przez cały rok, także poza sezonem, i to w wielu wersjach.
5. Szpinak jest znany niemal na całym świecie?
Uprawiany w Azji, Europie a także w obu Amerykach, szpinak przez lata stał się kulinarną inspiracją i elementem diety ludzi niemal z całego świata. Najlepiej smakuje w towarzystwie nabiału – śmietanki, serów czy jogurtu, a także odpowiednich przypraw czy dodatków, takich jak czosnek, gałka muszkatołowa i pieprz. Doskonale pasuje do farszu do pierogów, naleśników, zup, sosów czy makaronu. W szpinakowej rodzinie FRoSTY znajdziemy wiele propozycji, ułatwiających przygotowanie dań na jego bazie, m.in.: Szpinak z czosnkiem, Szpinak z sosem śmietanowym czy zachwycający swoją formą Szpinak siekany w serduszkach.
Więcej informacji na temat szpinaków FRoSTY, a także inne inspirujące przepisy można znaleźć na stronach www.frosta.pl oraz www.facebook.com/frosta.polska. Zgodnie z polityką firmy 100% naturalnego smaku!, szpinaki FRoSTY nie zawierają wzmacniaczy smaku (m.in. glutaminianu sodu), barwników, aromatów, tłuszczów utwardzonych ani skrobi modyfikowanej chemicznie.
Szpinak z czosnkiem (3,49 zł/ 300 g), Szpinak siekany w serduszkach (3,49 zł/ 400 g) i Szpinak z sosem śmietanowym (4,49 zł/ 450 g) można znaleźć w sklepowych zamrażalkach.
Źródło: jbcomm.pl
Fot. freeimages.com