Partner serwisu
27 kwietnia 2016

Bawarskie Prawo Czystości ma już 500 lat

Kategoria: Z życia branży

Dokładnie 500 lat temu - 23 kwietnia 1516 roku - bawarski książę Wilhelm IV wprowadził pierwsze ogólnokrajowe prawo, którego celem była kontrola procesu produkcji żywności. Dotyczyło piwa, które odtąd mogło powstawać tylko z jęczmienia, wody i chmielu.

Bawarskie Prawo Czystości ma już 500 lat

 

Kluczowy fragment tego dokumentu historycznego definiuje piwo, w sposób, który przetrwał po dziś dzień:

„W szczególności chcemy, by odtąd wszędzie w naszych miastach, wsiach i na targowiskach do żadnego piwa nie używano i nie dodawano nic innego niż jęczmień, chmiel i wodę.”

 

Prawodawca przewidział też bardzo dotkliwą karę dla tych, którzy nie chcieliby nowego prawa przestrzegać:

„Kto by to zarządzenie świadomie naruszył i nie przestrzegał, ten przez odpowiedni sąd bezwzględnie ukarany zostanie każdorazowo konfiskatą piwa.”

 

Więcej informacji TUTAJ.

Źródło: birofilia.org
Fot. 123rf.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ