Powstanie SUPERINSPEKCJA ds. bezpieczeństwa żywności
Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest wykonywany przez 5 instytucji kontrolnych. Zostaną one zintegrowane i połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest …
![Powstanie SUPERINSPEKCJA ds. bezpieczeństwa żywności Powstanie SUPERINSPEKCJA ds. bezpieczeństwa żywności](Resources/../Resources/ar/31501/31672/14984219676d3fa4.jpg)
…stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym. Według planu Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności rozpoczęłaby działalność z dniem 1 stycznia 2018 r.
Źródło: minrol.gov.pl; Fot. 123rf.com
O planowanym powołaniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności opowie Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, podczas
III konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy
która odbędzie się 14-15 listopada 2016 r. w Mikołajkach. Spotkamy się w pięciogwiazdkowym hotelu Mikołajki na Ptasiej Wyspie.
4 BLOKI TEMATYCZNE
Program został podzielony na 4 bloki tematyczne: czystość produkcji, kontrola jakości, bezpieczeństwo opakowań oraz nowoczesne rozwiązania.
PRZYKŁADOWE REFERATY
Kontrola mikrobiologiczna produktu – czy nasz obecny standard kontroli mikrobiologicznej jest wystarczający i zabezpieczy nas przed reklamacją z rynku?
Elżbieta Żyrek, Grupa Żywiec S.A.
Analiza zagrożeń i walidacja linii produkcyjnej w branży rozlewniczej
Maria Czuba-Latoń, Coca-Cola HBC Polska Filia Tylicz
Doświadczenia z wdrażania systemów jakości w SM Mlekpol
Iwona Daniszewska, SM Mlekpol
Kontrola dokumentów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością – obowiązki przedsiębiorców branży spożywczej
Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie
Wymagana dokumentacja dotycząca opakowań żywności
Krzysztof Daniszewski, SM Mlekpol
Ogólne wytyczne dotyczące procedur kontroli i pobierania próbek
Aleksandra Grześkiewicz, Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o.
Referat dotyczący tematyki znakowania żywności
Reprezentant Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych w Olsztynie
WARSZTATY KREATYWNE NOWOŚĆ
Warsztaty pt. „Nie kłam kochanie”, czyli o bezpiecznym opakowaniu a komunikacji z konsumentem. Znakowanie opakowań produktów spożywczych w kontekście Rozporządzenia 1169/2011.
Prowadzenie: Przedstawiciele Agencji Nonoproblemo i Systemu Harmonizacji Opakowań Spożywczych
WYCIECZKA do zakładu SM Mlekpol w Mrągowie
Honorowym Gospodarzem tegorocznej edycji jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL. Program kończy wycieczka do zakładu produkcyjnego SM MLEKPOL w Mrągowie.
Zakład w Mrągowie jest nastawiony na dużą produkcję. Łącznie w 2015 r. przerobiono tam 426 mln litrów mleka. Dla porównania, cały Mlekpol przerabia około 1,5 mld litrów, a roczna produkcja mleka w Polsce to około 10 mld litrów. W Mrągowie powstało w zeszłym roku 34,5 tys. ton sera, 17 tys. ton serwatki w proszku i około 70 mln litrów produktów świeżych. Zakład na pierwszym miejscu stawia kwestie bezpieczeństwa swoich produktów.
Więcej informacji o konferencji znajdziesz TUTAJ.