Partner serwisu

Słodkie targi

Kategoria: Analizy

Targi piekarnictwa i cukiernictwa Bakepol zgromadziły tłumy wystawców i zwiedzających z całej Polski i nie tylko. Okazję do promowania swoich produktów i urządzeń wykorzystali również Niemcy, Czesi i Słowacy.

Słodkie targi

       W halach wystawowych prezentowane były urządzenia piekarnicze i cukiernicze zarówno dla niewielkich, jak i przemysłowych piekarni. Szeroka oferta obejmowała piece i linie do pieczenia, chłodnie, urządzenia do pakowania, metkowania, a także mieszanki, dodatki, wsady owocowe, mleczne i wiele innych związanych z piekarnictwem i cukiernictwem urządzeń, i surowców.
       Podczas targów można było spróbować wyrobów mistrzów piekarnictwa i cukiernictwa, choć wiele z nich aż szkoda było zjeść – najlepsi pokazali na co ich stać, tworząc prawdziwe arcydzieła sztuki cukierniczej. Od gofrów z bitą śmietaną i truskawkami, lodów i ciastek, do wykwintnych torcików i ciast – cukiernicze „wariacje na temat” kusiły na każdym kroku. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły  się również stoiska z propozycjami wielkanocnymi.
Mistrzowie cukiernictwa nie tylko przywieźli swoje wyroby, ale również na żywo pokazywali, jak się je wykonuje – jak piecze się i zdobi ciasta, ciastka i torty. Oczywiście sama wiedza to nie wszystko – potrzebna jest jeszcze pewna ręka i pewne zdolności plastyczne, ale i tak przyjemnie było popatrzeć.
       Piekarnictwo również przyjechało z własną, pachnącą ofertą. Nowości na rynku, takie jak chleb orkiszowy, bułki orkiszowe czy chleb dla diabetyków to odpowiedź branży na coraz bardziej wymagającego klienta. I choć chleb powszedni nie jest już taki powszedni – obecnie rodzajów chleba nawet w niewielkiej piekarni jest co najmniej kilka, nadal bez chleba nie potrafimy się obejść.

Oprac. Magda Rydzy

Zdjęcia: MR

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ