Mistrz cydru zalążkiem szerokiego ruchu?
W sobotę 16 września rozstrzygnięto konkurs o tytuł Mistrza Cydru 2017. Do rywalizacji przystąpiły 23 trunki.
Konkurs organizowany jest przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, Cydry oceniało sześcioosobowe jury w składzie: prezes spółki Cydrownia JRBB Monika Bierwagen (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), główny technolog AMBRA Artur Dubaj (Cydr Lubelski), wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis, Bartosz Wilczyński z Winicjatywy, dr Agata Czyżowska z Politechniki Łódzkiej i dr hab. Agnieszka Nowak z Politechniki Łódzkiej. Zgłoszone cydry jurorzy oceniali podczas degustacji w ciemno. Zgodnie z regulaminem wzięli pod uwagę m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak.
Do udziału zaprosiliśmy wszystkich cydrowników amatorów oraz producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. Warunkiem było zgłoszenie cydru z polskich jabłek, który nie jest w sprzedaży - mówi Tomasz Solis, Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.
Pierwszą nagrodę zdobyli Mateusz Bątorek i Mariusz Ziółkowski za "Cydr domowy wytrawny 2016". Drugie miejsce zajął Michał Oleksiński za "Opoczkę nieznaną". Ex aequo na trzecim miejscu znaleźli się: Waldemar Cybulak za "Czar Czerniejowa 2015" oraz Michał Oleksiński za "Opoczka cesarz".
Wygrały w konkursie cydry stworzone z wyczuwalną dbałością o cały proces wytwarzania, w oparciu o długą naturalną fermentację, ze starannie wyselekcjonowanych odmian jabłek, cydry wytrawne pełne jabłkowej kwintesencji, o wyczuwalnej strukturze taninowej. Zwycięski cydr Mateusza Bątorka i Marcina Ziółkowskiego mógłby spokojnie znaleźć swoje miejsce na rynku - ocenia Bartosz Wilczyński, członek jury z Winicjatywa.pl.
Zdobywcy nagród otrzymują: 1 650 zł (I miejsce), 1 100 zł (II miejsce) i po 550 zł (III miejsca) oraz zaproszenie na warsztaty we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.
Na rywalizację o tytuł Mistrza Cydru 2017 możemy spojrzeć z kilku perspektyw. Przy tej okazji domowi wytwórcy mają dużą szansę odkryć sposoby naturalnego wytwarzania cydrów oraz ich bogactwo i różnorodność. Konkurs jest niewątpliwie okazją do zweryfikowania swoich umiejętności poprzez poddanie cydrów domowych pod ocenę jury. Może on stanowić jednocześnie zachętę do dalszego rozwoju i podnoszenia umiejętności cydrowniczych. Ten i inne podobne konkursy dla cydrowników domowych mają szansę stać się zalążkiem szerokiego ruchu cydrowego, podobnego do ruchu piwowarów domowych, który doprowadził do rewolucji w piwowarstwie wnosząc nową jakość, nowe doznania i podnosząc świadomość konsumencką - komentuje Tomasz Piotrowski z Winicjatywa.pl.
Komentarze