Partner serwisu
21 września 2017

Pompa sinusoidalna MasoSine SPS 100 pomaga utrzymać najwyższą jakość produkcji makaronów

Kategoria: Utrzymanie ruchu

Pompa sinusoidalna MasoSine SPS 100 pomaga utrzymać najwyższą jakość produkcji makaronów firmy Goliard. O jej wyborze zdecydowała możliwość tłoczenia gęstej masy ze stałą wydajnością, prosta obsługa i wysoka jakość wykonania. Łatwość skutecznego czyszczenia pompy w miejscu eksploatacji (CIP) ułatwia zachowanie wysokiego poziomu higieny i utrzymanie jakości produktów.

Pompa sinusoidalna MasoSine SPS 100 pomaga utrzymać najwyższą jakość produkcji makaronów

Podstawowymi surowcami do produkcji makaronów smakowych są: najwyższej jakości mąka z pszenicy durum, jajka, woda oraz dodatki smakowe i przyprawy, takie jak pomidory, szpinak, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, dynia, marchew, czy zioła. W zależności od rodzaju makaronu dodatki smakowe i przyprawy są mieszane z masą jajeczną lub wodą tworząc „pulpę” o konsystencji koncentratu pomidorowego. Pulpa ta jest następnie dodawana do pozostałych składników ciasta w ściśle określonych, stałych proporcjach. Ponieważ produkcja odbywa się w systemie ciągłym, konieczność zachowania jednolitego składu i właściwości produktu wymaga, aby dodatki smakowe były dozowane ze ściśle określoną, stałą prędkością.

Pompa, którą wcześniej wykorzystywaliśmy do dozowania masy jajecznej, sprawiała problemy, gdy pulpa była zbyt gęsta. Dlatego musieliśmy kupić nową pompę, umożliwiającą niezawodne i precyzyjne tłoczenie tak gęstej substancji w obniżonej temperaturze, z wymaganą przez nas wydajnością 40-50 l/h bez względu na skład i właściwości dozowanej masy – wspomina Stefan Eljasiński, Szef Służb Utrzymania Ruchu w firmie Goliard.

Ponieważ całą linię produkcyjną, wraz z pompami i wszystkimi innymi elementami, należy starannie umyć przy każdej zmianie rodzaju produkowanego makaronu – i nie rzadziej, niż co 30-40 godzin pracy – kluczowe znaczenie przy wyborze pompy miała możliwość jej łatwego i szybkiego rozłożenia, dokładnego wyczyszczenia w miejscu eksploatacji oraz ponownego złożenia. Ważny był też brak jakichkolwiek zakamarków i szczelin, w których mogłyby się gromadzić resztki masy ze szkodą dla jakości końcowego produktu.

Po wstępnej analizie rynku wytypowano dwa modele pomp spełniających techniczne i jakościowe wymagania firmy. Zostały one poddane rygorystycznym, dwutygodniowym testom, które obejmowały m.in. próbną pracę w normalnym reżimie produkcyjnym.

Pracownicy obsługujący i czyszczący instalację są doświadczonymi praktykami. Wiedzą, jak ważna jest czystość urządzenia dla utrzymania najwyższej jakości naszych wyrobów i jak konstrukcja pompy może ułatwić bądź utrudnić zachowanie wysokiego poziomu higieny. Dlatego ich opinie były bardzo cenne i miały znaczny wpływ na ostateczną decyzję – tłumaczy Stefan Eljasiński. W wyniku przeprowadzonych analiz i testów zdecydowano o zakupie pompy sinusoidalnej MasoSine SPS 100.

Nowa pompa MasoSine została wdrożona we wrześniu 2016 r. i od tego czasu bez najmniejszych problemów radzi sobie z tłoczeniem „pulpy”. Bez względu na jej skład, gęstość i lepkość z wysoką precyzją utrzymuje stałą, zadaną wydajność przy praktycznie zerowej pulsacji. Dzięki temu w ciągu całego cyklu produkcyjnego skład ciasta jest jednolity, co gwarantuje najwyższą jakość produkowanych makaronów.

Mam filozofię ‘zapłać, zainstaluj i zapomnij’, która pozwala mi skoncentrować się przede wszystkim na utrzymaniu najwyższej jakości końcowego produktu, którą cenią sobie nasi klienci. Dlatego wykorzystujemy rozwiązania ze średniej lub nieco wyższej półki cenowej, które gwarantują brak problemów podczas eksploatacji – podsumował Stefan Eljasiński. -Prosta, bezproblemowa obsługa pompy MasoSine SPS 100 oraz praktycznie brak jakichkolwiek zabiegów konserwacyjnych doskonale wpisują się w tę filozofię- dodał.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ