Czy ufamy producentom żywności?
W dobie globalizacji oraz różnego rodzaju zagrożeń, priorytetem dla 7 mld mieszkańców naszej planety jest bezpieczeństwo żywności. Przy bardzo sprawnie funkcjonującej logistyce w ciągu zaledwie kilku do kilkunastu dni niemal każdy produkt żywnościowy może dotrzeć do dowolnego miejsca na Ziemi. Jak zatem potencjalny konsument widzi bezpieczeństwo żywności? Czy ufa jej producentom?
![Czy ufamy producentom żywności? Czy ufamy producentom żywności?](Resources/ar/52001/52192/1512051473e59b24.jpg)
Zdrowie jest dla każdego człowieka najważniejsze, dlatego coraz większą wagę przykładamy do tego, co jemy. Nie jesteśmy jednak w tej kwestii odosobnieni. Już w starożytności ludzie zwracali uwagę na to, co było dla nich najzdrowsze i potrafili eliminować pożywienie, które nie miało na nich dobrego wpływu. Na przestrzeni lat, dziesięcioleci, wieków w istotny sposób zmieniły się zwyczaje żywieniowe i zmieniła się sama żywność. Postęp technologiczny sprawia, że planeta Ziemia jest w stanie wyżywić coraz większą rzeszę swoich mieszkańców. Obecnie Ziemię zamieszkuje już ponad 7 mld mieszkańców i corocznie przybywa ponad 80 mln mieszkańców, czyli ponad 1% populacji.
System bezpieczeństwa żywności w UE
Unijna polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmuje przepisy prawne określające procedury na każdym etapie łańcucha żywnościowego – od produkcji do konsumpcji. Istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa żywności są systemy jakości:
- Uniwersalne systemy jakości ISO, TQM.
- Systemy jakości żywności dla przetwórstwa i obrotu: HACCP, BRC, IFS, GMP, GHP.
- Systemy dla rolnictwa – system produkcji integrowanej, rolnictwa ekologicznego, produktów regionalnych i tradycyjnych.
W ramach UE funkcjonuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
W Polsce nadzór nad bezpieczeństwem produktów pełni pięć specjalnie do tego celu powołanych instytucji:
- Państwowa Inspekcja Sanitarna,
- Inspekcja Weterynaryjna,
- Inspekcja Handlowa,
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Biorąc pod uwagę prawodawstwo w zakresie bezpieczeństwa produkcji, różnorodność systemów jakości zapewniających bezpieczną produkcję oraz jednostki kontrolne w zakresie bezpieczeństwa żywności można stwierdzić, że konsument powinien czuć się bezpieczny, spożywając żywność. Jednak czy konsument ma świadomość istniejącego prawa, systemów jakości?
Wiedza społeczeństwa o systemach
Na to pytanie odpowiada badanie przeprowadzone przez grupę naukowców z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu oraz Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Badania zostały przeprowadzone na próbie 400 respondentów na terenie miasta Poznania i okolic. Próbę badawczą dobrano w sposób nielosowy, przypadkowy. Ze względu na dobór próby badania nie były reprezentatywne, natomiast liczebność próby upoważnia do projekcji wniosków oraz traktowania ich jako cennej ilustracji rozważanego problemu. W badaniu wzięły udział 234 kobiety i 166 mężczyzn. Były to osoby z wykształceniem średnim i wyższym; wszystkie należały do segmentu osób pracujących i dokonujących decyzji zakupowych. Na pytanie dotyczące znajomości pojęcia „system zarządzania bezpieczeństwem żywności”, 92% respondentów zadeklarowało, iż zna to pojęcie.
Cały artykuł został opublikowany
w numerze 4/2017 kwartalnika "Kierunek Spożywczy"
Komentarze