Partner serwisu
04 kwietnia 2018

DuPont Nutrition & Health przedstawia kultury serowarskie

Kategoria: Z życia branży

Dwie nowe kultury bakterii serowych to odpowiedź na potrzeby produkcyjne i jakościowe dla przemysłowych wytwórców sera.

DuPont Nutrition & Health przedstawia kultury serowarskie

DuPont Nutrition & Health po raz pierwszy zaprezentował dwa innowacyjne produkty z linii DuPont™ Danisco®: CHOOZIT® SWIFT 600 oraz CHOOZIT® AMERI-FLEX. Bakterie starterowe zostały stworzone w odpowiedzi na zapotrzebowanie produkcyjne i jakościowe przemysłowych producentów sera. Efekt ich działania i smak będzie można sprawdzić w postaci serów na pizzy i innych dań prezentowanych podczas targów International Cheese Technology Exposition, które odbędą się w dniach 17-19 kwietnia w Milwaukee, w stanie Wisconsin.

Co wpływa na końcowy efekt?

Działania produkcyjne przemysłowych wytwórców sera do pizzy oraz serów typu „pasta filata” (z masy parzonej) musi cechować konsekwencja, rzetelność i niezawodność. Zdarza się, że pracujące pod presją efektywności zakłady serowarskie zmuszone są dostosować tempo wytwórstwa do jakości bakterii starterowych, która nie zawsze jest jednakowa – co powoduje opóźnienia w produkcji wpływające na jakość oraz na smak produktu końcowego.

CHOOZIT® SWIFT 600 to najnowsza propozycja z linii produktów CHOOZIT®, dostępnej od lat na rynkach amerykańskich i europejskich. Ta gama kultur starterowych to rozwiązanie dla działających na przemysłową skalę producentów serów do pizzy oraz serów z masy parzonej, którzy dążą do zwiększenia produktywności przy jednoczesnym zapewnieniu najwyższej jakości produktu. CHOOZIT® SWIFT 600 wykazuje odporność na działanie bakteriofagów oraz na zmiany zachodzące w mleku czy środowisku zakładu serowarskiego. W porównaniu do innych dostępnych na rynku kultur bakterii, charakteryzuje się szybkim i stałym tempem zakwaszania oraz zapewnia bardziej jednolitą teksturę, co pozwala na szybszą produkcję serów do pizzy.

Podczas gdy nasi konkurenci oferują bakterie starterowe pozwalające na 1-2 rotacje kultur, nasze pozwalają klientom na wykonanie aż sześciu rotacji

mówi Brian Bartholomew, Cheese Senior Application Specialist z DuPont Nutrition & Health.

Gwarantuje to na tyle spójną i sprawną produkcję, że wytwórcy sera do pizzy oraz serów typu „pasta filata” mogą nastawić bakterie starterowe, a potem bez obaw przejść do kolejnych etapów procesu produkcyjnego. Taka rotacja kultur starterowych eliminuje opóźnienia w produkcji, które obecnie tak często obserwujemy w przemyśle serowarskim, jednocześnie pozwalając zakładom pracować szybciej bez negatywnych konsekwencji dla tekstury i jakości produktu końcowego.

Obecnie wielu producentów sera, aby osiągnąć pożądany rezultat, często dostosowuje tempoi warunki przetwórstwa, wykorzystując kultury serowarskie oferowane przez konkurencję. Jednak te decyzje mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję produkowanego sera w zakresie wilgoci, która jest niezbędna do wytworzenia sera odpowiadającego zapotrzebowaniom klientów. Produkty CHOOZIT® SWIFT 600 zostały opracowane, by zapewnić rezultaty zgodne z normami bezpieczeństwa, a także jednolite, pewne i bezpieczne zakwaszanie. Pomoże to wytwórcom przedłużyć okres przydatności do spożycia i poprawić funkcjonalność produktów, niwelując jednocześnie ryzyko spadku jakości. Kultury bakterii CHOOZIT® SWIFT 600 to najnowszej generacji produkt w szerokim portfolio kultur CHOOZIT® FIT & SWIFT, które skutecznie przyczyniają się do wzrostu globalnego przemysłu serów do pizzy.

DuPont Nutrition & Health wprowadza również na rynek CHOOZIT® AMERI-FLEX, bakterie starterowe do produkcji serów typów amerykańskich, takich jak cheddar, Colby i Jack. Jak dowiedziono, bakterie CHOOZIT® AMERI-FLEX poprawiają jakość i konsystencję produkowanego sera z uwzględnieniem wielu różnych parametrów serowarstwa.

CHOOZIT® AMERI-FLEX to wygodna saszetka

Zawiera mieszankę szybko zakwaszających szczepów bakterii mezofilnych i termofilnych dodawanych bezpośrednio do kadzi. Formuła ta gwarantuje niezawodność, pewność i odporność na fagi. Dwa najnowsze produkty z asortymentu kultur starterowych zapewniają elastyczność przy produkcji serów typu amerykańskiego w różnorodnych warunkach przetwórczych, a także jednolite i bezpieczne zakwaszanie.

Według badań Innova Market Insights, w latach 2012-2017 skumulowany roczny wskaźnik wzrostu opracowywania nowych produktów serowych utrzymywał się na poziomie 15,5%. Wśród kluczowych czynników stojących za poszerzaniem asortymentu nowych produktów wymienia się wzrost postrzegania sera jako naturalnej i zdrowej przekąski, zainteresowanie źródłem pochodzenia produktu oraz popyt konsumentów na produkty w wygodnych formach (plastry, paluszki, serki do smarowania). CHOOZIT® SWIFT 600 i CHOOZIT® AMERI-FLEX to składniki, które wzbudzają zaufanie klientów czytających etykiety – określane jako kultury bakterii budzą pozytywne skojarzenia.

Więcej informacji na temat kultur bakterii mlekowych CHOOZIT® na stronie DuPont Nutrition & Health: http://www.danisco.com/product-range/dairy-cultures/cheese-cultures/

źródło: Informacja prasowa
fot. Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ