Jakie tłuszcze stosować w kuchni?
Tłuszcze mają ważne miejsce chyba w każdej kuchni. Niestety wielu z nas w dużych ilościach je te zwierzęce, które najzdrowsze nie są. Dużo lepiej jest spożywać tłuszcze roślinne, będące głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
![Jakie tłuszcze stosować w kuchni? Jakie tłuszcze stosować w kuchni?](Resources/ar/55501/55531/152689200385a6e4.jpg)
Jak wiadomo, tłuszcze zajmują istotną pozycję w naszym jadłospisie. Nie wszystkie są jednak tak samo zdrowe. Duże znaczenie ma to, jakie zawierają kwasy tłuszczowe. Powinniśmy unikać tych nasyconych, które znajdują się zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych. Dobre dla naszego organizmu będą natomiast NNKT (m.in. omega-3 i omega-6), wchodzące w skład olejów roślinnych i tłuszczów otrzymywanych z ryb.
Które tłuszcze wybierać do przygotowywania jedzenia?
To zależy oczywiście od ich zastosowania. Tłuszcze możemy wykorzystywać np. do smażenia, gotowania czy doprawiania. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, świetnie sprawdza się olej rzepakowy. Z kolei do potraw, których się jej nie poddaje, bardzo dobre są tłuszcze tłoczone na zimno. Pamiętajmy przy tym, aby wystrzegać się błędów związanych z używaniem tłuszczów do przyrządzania dań.
Największy polega na tym, że smażymy w zbyt wysokiej temperaturze. Drugim błędem jest niefiltrowanie frytury – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Jarek Walczyk, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, członek Rady Programowej programu „Szef dla Młodych Talentów”.
Komentarze