Partner serwisu
11 września 2018

Przed nami Whisky Live Warsaw 2018

Kategoria: Aktualności

W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Poza popularną „szkocką”, pojawią się również inni przedstawiciele mocnych alkoholi. Nie zabraknie także rozbudowanego konceptu kulinarnego.

Przed nami Whisky Live Warsaw 2018

W tym roku Whisky Live Warsaw odbędzie się w nowej lokalizacji - Centrum Praskim Koneser, nawiązującej do chlubnych tradycji polskiego gorzelnictwa.

Kolejne premiery

Podczas tegorocznej edycji pojawi się szerokie grono debiutantów. Tak oto siedem destylarni z dwóch różnych kontynentów zaprezentuje swoją ofertę alkoholi. Stany Zjednoczone będą reprezentowane przez bourbony Michter’s, które w zgodnej opinii ekspertów należą do światowej czołówki w swojej kategorii. Listę tegorocznych debiutantów uzupełniają wyśmienite whisky ze Szkocji oraz Anglii.

Poza wspomnianymi whisky oraz rumem, w ofercie festiwalowej znalazły się również: wódki, koniaki, giny, oraz likiery na bazie whisky. Co ciekawe, po raz pierwszy w Polsce zagoszczą również panamskie rumy. Łącznie w ofercie festiwalowej znalazło się kilkaset gatunków alkoholi z kilkunastu krajów. Większość będzie dostępna w cenie biletu. Za droższe, limitowane edycje, trzeba będzie zapłacić voucherami o wartości 5 złotych lub jej wielokrotności.

Nowe atrakcje dla fanów whisky

Jedną z tegorocznych innowacji jest tzw. pakiet rozszerzający, uprawniający w pierwszym dniu do wejścia na teren festiwalu półtorej godziny przez oficjalnym startem imprezy.

– To ukłon w stronę najzagorzalszych fanów whisky, który liczą zarówno na możliwość nieskrępowanej rozmowy z przedstawicielami destylarni, jak i zakupu alkoholu w sklepie festiwalowym przed resztą naszych gości. – tłumaczy Jarosław Buss, pomysłodawca i organizator Whisky Live Warsaw.

Pula biletów z wcześniejszym wstępem została ograniczona do kilkuset sztuk.

To tylko jedna z wielu niespodzianek przygotowana dla miłośników dobrej single malt. W ramach festiwalu zostanie uruchomiony VIP Room z ofertą bardzo limitowanych edycji whisky oraz innych luksusowych alkoholi. To właśnie tam smakowana będzie m.in. 40-letnia szczecińska Starka.

Podobnie jak w latach ubiegłych, organizatorzy szykują whisky festiwalową. Jej nazwa do samego festiwalu jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Wiadomo tylko tyle, że na potrzeby Whisky Live Warsaw została zakupiona 50-litrowa beczka. Znajdująca się w niej whisky została zabutelkowana z naturalną mocą beczki (64,4 proc.). Edycja, na którą składają się 84 butelki, będzie dostępna w sklepie festiwalowym, podobnie jak większość degustowanych trunków. Warto w tym miejscu podkreślić, że produkty będzie można kupić w promocyjnej cenie pomniejszonej o VAT (23 proc.).

Kulinaria na żywo

Ideą festiwalu jest nie tylko edukowanie na temat kultury picia whisky, lecz również pokazanie szerokiej palety zastosowań tego alkoholu.

- Dla miłośników lżejszych smaków zaplanowaliśmy stoiska z koktajlami na bazie whisky. Przewidziane zostały także pokazy live cookingu, które poprowadzi Bartłomiej Czerwiński, uznany i wieloletni szef kuchni kultowej już Restauracji Merliniego. – dodaje Jarosław Buss.

Potraw parowanych z whisky będzie można spróbować na dziedzińcu przez budynkiem festiwalowym. Nie zabraknie też słodkości w postaci ciastek i czekolad. Swoje miejsce odnajdą także miłośnicy dobrych cygar.

Scena tętniąca życiem i goście specjalni

Całe życie festiwalowe skupi się na scenie głównej, która wypełniona zostanie prezentacjami, pokazami i rozmowami. Swój udział w imprezie potwierdził między innymi Ingvar Ronde - wydawca i publicysta corocznego Malt Whisky Yearbook, najbardziej opiniotwórczego zbioru publikacji o tematyce whisky. Na Whisky Live Warsaw będzie on promował najświeższe wydanie swojego kultowego dzieła. Kolejnym gościem specjalnym będzie Rob Allanson – autorytet w dziedzinie whisky, Global Editor prestiżowego, brytyjskiego Whisky Magazine.

Po raz kolejny profesjonalne jury wybierze najlepszą whisky festiwalową w ramach konkursu Warsaw Whiskies Awards. Swojego wyboru dokonają również uczestnicy – poza najpopularniejszą whisky wskażą również „odkrycie festiwalowe”. Nie zabraknie także stałego elementu krajobrazu Whisky Live, czyli sesji Masterclass (zamknięte spotkania degustacyjne dla ok. 25 osób z przedstawicielami zagranicznych destylarni).

W cenie biletu każdy uczestnik otrzyma kieliszek festiwalowy. Na miejscu będzie możliwość wygrawerowania na nim swojego imienia i nazwiska. Organizatorzy spodziewają się rekordowej frekwencji oraz liczby wystawców.

źródło: newseria.pl
Staryklasyk
2018-10-04
Taka impreza idealnie pasuje do Konesera. Według mnie to dopiero jedna z wielu bo kwartał prezentuje się naprawdę super. Praga czeka na kolejnych gości i wciąż się zmienia na lepsze by ich jak najlepiej przyjąć.
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ