Fakty i mity na temat mleka
Temat mleka budzi nadal żywe rekcje wśród naszego społeczeństwa. Narosło wiele mitów, które opierają się zwykle na półprawdach lub wręcz fałszu. Niestety te nieprawdziwe informacje tzw. fake news o rzekomej szkodliwości nabiału są bardziej znane, niż przekaz medialny Instytutu Żywności i Żywienia, który stoi na stanowisku, iż mleko stanowi jeden z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Co z tym mlekiem? Przed wami kilka faktów i mitów.
- Dieta odchudzająca powinna zawierać mleko i produkty mleczne
FAKT. Połączenie diety redukcyjnej z dziennym spożyciem 2-4 porcji mleka, jogurtu lub sera pomaga zredukować masę ciała. Na wypracowanie szczupłej sylwetki wpływa obecny w nabiale wapń oraz witamina D. Ponadto mleko i artykuły mleczne należą do produktów niskoenergetycznych i na długo dają uczucie sytości.
- Nietolerancja laktozy całkowicie zakłada całkowitą rezygnację z nabiału
MIT. Mleko jest dobrze tolerowane przez większość dorosłych osób. Niektórzy mogą cierpieć na nietolerancję laktozy, czyli niedobór w organizmie enzymu laktazy odpowiadającego za rozkład cukru mlecznego. Wtedy z powodzeniem można zastąpić mleko produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi, zachowującymi prozdrowotne właściwości nabiału. Ciekawostką jest fakt iż u osób dorosłych, objawy nietolerancji możemy zaobserwować, gdy nie pijemy mleka przez kilka lat, a następnie wypijemy szklankę mleka. Związane jest to brakiem enzymu – laktazy, co powoduje wspomniane dolegliwości jelitowe. Przy systematycznym spożywaniu mleka i jego produktów, do takiej sytuacji nie dochodzi, gdyż enzym jest stale produkowany ze względu na obecność laktozy w diecie.
- Mleczne napoje fermentowane są „superfood”
FAKT. Produkty takie jak: jogurt, kefir, maślanka charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i bogate są w pełnowartościowe białko, unikalny skład witamin m.in. A, D, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów: wapnia, potasu, magnezu, cynku. Dodatkowo dzięki zawartości probiotyków korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego i wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają również zaparciom i wzdęciom i poprawiają pracę mózgu i koncentrację.
- Mleko UHT lub pasteryzowane posiada ubogą wartość odżywczą niż mleko „prosto od krowy”
MIT. Proces pasteryzacji i sterylizacji służy jedynie neutralizacji szkodliwych mikroorganizmów, które zawiera surowe mleko. W innym przypadku przed spożyciem, należałoby je poddać gotowaniu. Pamiętajmy, iż smak i zawartość składników odżywczych
w mleku UHT i pasteryzowanym pozostaje bez zmian.
- Picie mleka pomaga zapobiegać złamaniom kości i osteoporozie
FAKT. Profilaktyka osteoporozy oparta jest na diecie bogatej w wapń, których świetnym źródłem jest mleko i produkty mleczne. Pamiętajmy, iż wapń składowany jest w kościach. 90% tego pierwiastka gromadzimy do 25 roku życia, a pozostałe 10% przybywa nam do 30 roku życia. Następnie z każdym rokiem następuję ubytek tego pierwiastka w organizmie i przy diecie pozbawionej produktów mlecznych, grozi nam ryzyko wystąpienia osteoporozy.
- Mleko i produkty mleczne przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i nowotworów
MIT. Jadłospis uwzględniający produkty pochodzenia mlecznego zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi i wspomaga leczenie cukrzycy. Śniadaniowa owsianka na mleku obniża stężenie glukozy we krwi w porównaniu z płatkami owsianymi gotowanymi na wodzie. W profilaktyce nowotworów istotną rolę odgrywają właśnie składniki mleka jak: tłuszcz mlekowy, białka serwatkowe, wapń oraz bakterie wykazujące działanie probiotyczne.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Komentarze