Ruszyła kampania pomidorowa w Pudliszkach
W miniony czwartek, 8 sierpnia, rozpoczęła się kampania pomidorowa w miejscowości Pudliszki, w województwie wielkopolskim. Firma, która swoją nazwę zawdzięcza tej miejscowości i słynie z produkcji ketchupu, koncentratu, przecieru czy sosów, przewiduje, że skup potrwa do pierwszych przymrozków w drugiej połowie października.
Choć pogoda w tym roku nie była łaskawa dla plantatorów z okolic Pudliszek – wiosna nadeszła późno, a duże opady spowodowały podtopienia pól – to lipcowe upały z nawiązką przysłużyły się procesowi dojrzewania owoców. Dzięki temu, jak co roku, pomidory gruntowe – uprawiane wyłącznie przez sprawdzonych dostawców – będą dostępne dla konsumentów w postaci wysokiej jakości przetworów marki Pudliszki .
– Jakość skupowanych warzyw jest dla nas niezwykle ważna, kontrolujemy nasze pomidory od momentu selekcji nasion, poprzez sadzenie, dojrzewanie, aż do samych zbiorów, kiedy weryfikujemy przede wszystkim zawartość ekstraktu w pomidorze. Dzięki temu wszystkie nasze produkty charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi – mówi Marzena Więckowska, rzecznik prasowy marki Pudliszki.
Cena za tonę skupu zależy od zawartości ekstraktu w pomidorze – im wyższa jego zawartość wg skali Brix’a[1], która określa procentową zawartość cukru w roztworze liczoną w procentach wagowych, tym wyższa cena.
Zakład w Pudliszkach obecnie współpracuje z dwustoma plantatorami.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Skala Brixa’a - Stopnie Brix (symbol °Bx) stosuje się do pomiaru stosunku wagi cukru i wody, w której określona objętość cukru została rozpuszczona
źródło: http://www.refraktometr.eu/skale-pomiarowe-zawartosci-cukru
fot.: www.sxc.hu