Zwiększa się eksport koncentratu jabłkowego
W aktualnym sezonie z uwagi na mniejszą produkcję koncentratu soku jabłkowego w Chinach, produkcja tego koncentratu w Polsce się zwiększyła.

Jak wynika z danych zaprezentowanych przez Food News, w sezonie obecnym we wrześniu minionego roku poza polskie granice wywieziono 12,6 tys. ton soku jabłkowego, czyli w porównaniu do tego samego okresu sezon wcześniej jest to wzrost o 19,6%. Z kolei październik ubiegłego roku odznaczył się wywozem w granicy 13,1 tys. ton tego produktu, czyli jest to w skali roku więcej o 1,8%.
Jeśli chodzi największych importerów polskiego koncentratu soku jabłkowego, to zdecydowanym liderem tutaj w miesiącach wrzesień-październik 2018 roku była Holandia z kontyngentem o wielkości 40% z 25,8 tys. ton łącznego wolumenu eksportowego. Zaraz za nią znalazły się Niemcy z udziałem rzędu 33%, czyli w granicy 8,3 tys. ton, a także Wielka Brytania z 17% i 4,4 tys. ton.
Komentarze