Partner serwisu
28 lutego 2019

Spory eksport polskiego cukru

Kategoria: Aktualności

Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w obrębie pierwszych dziesięciu miesięcy minionego roku poza polskie granice wysłano 782,2 tys. ton cukru z uwagi na sporą produkcję we wcześniejszych kampaniach.

Spory eksport polskiego cukru

W omawianym czasie Unia Europejska zakupiła 293,4 tys. ton w cenie 394 EUR/t. Głównym importerem była Rumunia z 112,8 tys. ton, Niemcy z 86,7 tys. ton oraz Litwa z 18,7 tys. ton. Z kolei do krajów trzecich dostarczono cukru w cenie 315 EUR/t, gdzie najwięcej trafiło do Izraela - 83,3 tys. ton, Egiptu - 74 tys. ton, Sri Lanki - 58,3 tys. ton oraz Gruzji - 49 tys. ton, a także Libanu i Arabii Saudyjskiej – po 21 tys. ton. 
 
Zarówno niskie ceny jak i spora podaż negatywnie wpłynęły na poziom importu, który zamknął się w granicy 130,9 tys. ton, w tym 124 tys. ton pochodziło z Unii Europejskiej, przy cenie 404 EUR/t, w tym z UE 387 EUR/t. W tym przypadku najwięcej cukru przywieziono z Niemiec - 56 tys. ton, Czech - 24 tys. ton i Rumunii - 12,5 tys. ton. 
 
Niemniej jednak, w styczniu i lutym bieżącego roku ceny cukru na świecie były na niskim poziomie, przy czym w styczniu za cukier biały płacono 344 USD/t, a cukier surowy - 276 USD/t. Natomiast w listopadzie było to w odniesieniu do cukru białego - 343 USD/t, a cukru surowego - 280 USD/t.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ