Eksport wybranych owoców i warzyw z Grecji
Wywóz grejpfrutów spadł w porównaniu do ubiegłego roku, a więc było to 95,653 tys. ton, z czego 11,614 tys. ton trafiło do Włoch, w porównaniu odpowiednio z 122,599 tys. ton i 31,353 tys. ton w zeszłym roku.
W bieżącym roku nastąpią zmiany w krajach trzecich poza UE, ponieważ posiadają one obecnie 31,6% udziału w eksporcie w porównaniu z 22,1% w roku ubiegłym.
Wysyłka pomarańczy, mandarynek, cytryn, ogórków i jabłek nadal rośnie. Dotyczy to w szczególności jabłek, które odnotowały wzrost o 41,5%, a dostawy do Egiptu osiągnęły 33,669 ton w porównaniu z 17,226 w roku ubiegłym.
Według danych Departamentu Dokumentacji i Statystyki Ministerstwa Rozwoju Wsi i Żywności, grecki eksport świeżych owoców i warzyw na przełomie lutego i marca 2019 roku przedstawia się następująco:
- pomarańcze – 228,629 tys. ton w odniesieniu do 221,643 tys. ton w analogicznym okresie ubiegłego roku,
- mandarynki - 94,045 tys. ton w porównaniu do 90,663 ton,
- cytryny – 4,98 tys. ton wobec 7,44 tys. ton,
- grejpfruty - 354 tony względem 335 ton,
- jabłka – 52,355 tys. ton w stosunku do 36,991 tys. ton,
- ogórki – 22,806 tys. ton w porównaniu do 26,112 tys. ton,
- kiwi – 95,653 ton w odniesieniu do 122,599 tys. ton.
Komentarze