Wysoki eksport unijnego cukru
Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w miesiącach styczeń-luty bieżącego roku poza polskie granice wysłano 114,9 tys. ton cukru z uwagi na sporą produkcję we wcześniejszej kampanii.
![Wysoki eksport unijnego cukru Wysoki eksport unijnego cukru](Resources/ar/64001/64111/1558093809cca254.jpg)
W omawianym czasie Unia Europejska zakupiła 55 tys. ton w cenie 372 EUR/t. Głównym importerem były Rumunia z 20,8 tys. ton i Niemcy z 18,2 tys. ton. Z kolei do krajów trzecich dostarczono cukru w cenie 313 EUR/t, gdzie najwięcej trafiło do Izraela – 24,3 tys. ton, a także Egiptu – 8,5 tys. ton.
Zarówno niskie ceny jak i spora podaż negatywnie wpłynęły na poziom importu, który zamknął się w granicy 13,9 tys. ton, w tym 11,2 tys. ton pochodziło z Unii Europejskiej, przy cenie 453 EUR/t, w tym z UE 427 EUR/t. W tym przypadku najwięcej cukru przywieziono z Niemiec – 6,3 tys. ton, Czech – 2 tys. ton, Ukrainy – 1,5 tys. ton oraz Słowacji – 1,2 tys. ton.
Niemniej jednak, w kwietniu za cukier biały płacono 337,5 USD/t, a cukier surowy – 276,7 USD/t. Natomiast w maju cena cukru białego wyniosła 331,7 USD/t, a cukru surowego – 278,2 USD/t.
Komentarze