Zarządzanie wodą
Systemy te można stosować w istniejących zakładach produkcyjnych, aby zagwarantować czystą wodę, a tym samym wysokiej jakości żywność i napoje. Portfolio modeli Spektron Industrial (Wedeco) wyróżnia się pod względem wyposażenia higienicznego i lepszej jakości powierzchni (dzięki mniejszej chropowatości). Oprócz UV, Xylem ma również rozwiązania do utleniania ozonem, gdzie posiadamy szeroki wachlarz instalacji w różnych zastosowaniach związanych z żywnością i napojami w Europie, takich jak transport, mycie i uzdatnianie wody dla jabłek, w produkcji mozzarelli i wielu innych.
Pompy do wydajnego tłoczenia – wysokie rachunki za prąd to przeszłość Oczyszczona woda przepływa przez pompy odśrodkowe Lowara do zakładu produkującego żywność i napoje, np. browar, mleczarnia, produkcja serów itp. Na tym etapie wkraczają specjalne zespoły Jabsco, które mogą higienicznie i wydajnie pracować z cieczami o różnych poziomach lepkości (od piwa, jogurtu po sos czekoladowy). Precyzyjne, a zarazem wydajne tłoczenie oraz szybka konserwacja, to główne cechy pomp Jabsco. Pompy krzywkowe są również stosowane w procesie aromatyzacji i zapewniają prawidłowe dozowanie. Oprócz obróbki w produkcji, woda jest również wykorzystywana w procesach chłodzenia oraz mycia instalacji i opakowań, które można skutecznie kontrolować dzięki pompom recyrkulacyjnym Lowara. Browary, mleczarnie lub inne zakłady, w których występują zanieczyszczenia lub gdzie dochodzi do zmiany receptur, muszą przeprowadzać sterylizację i czyszczenie (SIP/CIP). Ścieki z zakładu i procesy CIP są silnie zanieczyszczone, niekiedy z mocno korozyjnymi substancjami i muszą być oczyszczone zanim zostaną odprowadzone do publicznej sieci kanalizacyjnej. Ścieki są pompowane za pomocą pomp ze stali nierdzewnej Flygt. Dzięki wykorzystaniu utleniania ozonem lub promieniowania UV, mikrozanieczyszczenia i biocydy są bezpiecznie eliminowane. Duże instalacje do produkcji żywności i napojów mają swoje własne połączone systemy oczyszczania. Etapy oczyszczania są takie same jak w przypadku miejskich systemów. Jednak małe i średnie zakłady, które dokonują bezpośredniego zrzutu ścieków, również odpowiadają za ich całkowite oczyszczanie.
Artykuł został również opublikowany w magazynie Kierunek Spożywczy 1/2019, s. 56
Komentarze