Konsumpcja awokado w Europie będzie nadal rosła
Światowa Organizacja Awokado (WAO) poinformowała, że konsumpcja awokado w Europie w latach 2016-2018 wzrosła o 65%, tym samym osiągając 650 tys. ton.
![Konsumpcja awokado w Europie będzie nadal rosła Konsumpcja awokado w Europie będzie nadal rosła](Resources/ar/72001/72196/15819226929c3694.jpg)
Niemniej jednak, oczekuje się, że za kilka lat popyt w Europie na ten owoc przekroczy kilka milionów ton, czyli prawie tyle, ile obecnie spożywają Stany Zjednoczone - 1,1 mln ton.
Zdaniem ekspertów Europa jest rynkiem, gdzie konsumpcja awokado może nadal rosnąć. Jednakże, aby to osiągnąć, konieczne jest kontynuowanie kampanii promocyjnych.
Głównymi dostawcami awokado w Europie są Peru i Republika Południowej Afryki, a także niektóre firmy z Meksyku, Kolumbii, Hiszpanii i jedna z Chile.
źródło: nawozy.eu
Komentarze