Partner serwisu
30 kwietnia 2020

W domu na majówce. Jak przyrządzić nieszablonowe potrawy z wolnowaru?

Kategoria: Aktualności

Slow cooking na dobre zagościł w naszych domach. Szczególnie teraz, mamy więcej czasu na poznanie i przygotowywanie nowych potraw. Początek maja to idealny okres, żeby zaspokoić wyszukane gusta i przyrządzić nieoczywiste dania prosto z wolnowaru.

W domu na majówce. Jak przyrządzić nieszablonowe potrawy z wolnowaru?

Gotowanie w stylu wolnym daje możliwość wydobycia ze składników potraw pełni aromatów i składników odżywczych. Takie danie stworzymy w specjalnym urządzeniu – wolnowarze – który przyrządzi je z naszym minimalnym zaangażowaniem, oszczędzając czas i pieniądze. Otóż wbrew obiegowym opiniom, wolnowar ma dużo mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną niż tradycyjny piekarnik ustawiony w temperaturze 140 stopni Celsjusza, pracujący przez dwie godziny.

Jak wybrać dobry wolnowar?

Dobry wolnowar powinien być wykonany z trwałego i solidnego materiału. Urządzenia marki Crock-Pot są wykonane z najwyższej jakości materiałów, co gwarantuje odporność na zarysowania czy zmienne temperatury. Naczynie główne wolnowaru Crock-Pot – tzw. misę – można m.in. przechowywać w lodówce czy używać do zapiekania w piekarniku. Do wyboru mamy wolnowary z ustawieniem czasu gotowania w trybie manualnym i cyfrowym. W przypadku tego drugiego, urządzenie po ustalonym czasie samo przełączy się w tryb podtrzymywania temperatury. Marka Crock-Pot oferuje także wolnowary z uchylną pokrywą, które pomogą utrzymać porządek na naszym kuchennym blacie.

Majówka w domu nie musi być nudna

W domu w trakcie majówki mamy okazję jeszcze lepiej wykorzystać nasze urządzenie do wolnego gotowania. Wspólnie z Ambasadorem marki Crock-Pot w Polsce – Janem Kuroniem – przybliżamy, jak stworzyć nieszablonowe dania jednogarnkowe.

„Wolnowary to bardzo pomocne urządzenia kuchenne. Dzięki nim mamy możliwość przygotowania różnorodnych i przede wszystkim zdrowych dań dla naszej rodziny. W aktualnych czasach, tym bardziej powinniśmy zwrócić uwagę na posiłki, które wzmocnią nasz organizm i pozwolą budować naszą odporność. Gotowanie w wolnowarze jest banalnie proste, wystarczy w misie umieścić ulubione warzywa czy mięso, dodać przyprawy i… ustawić czas gotowania. A ci, którzy nie mają pomysłu na dania jednogarnkowe, mogą skorzystać z bogatej bazy przepisów, znajdującej się na stronie crockpot.pl”

Jan Kuroń, Ambasador marki Crock-Pot w Polsce

Wolnowar to świetna alternatywa do przyrządzenia długo gotowanych mięs czy wywarów. W slow cookerze możemy również przygotować soczyste i aromatyczne leczo czy gulasz szegedyński wg. Jana Kuronia – przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2,5 h
Czas na Low: 3,5 h

SKŁADNIKI

•    1 kg wieprzowiny np. łopatki lub szynki
•    Sól, pieprz, łyżka pieprzu ziołowego
•    2 cebule pokrojone w kostkę
•    4 ząbki czosnku posiekane w płatki
•    700 g kiszonej kapusty pokrojonej z grubsza
•    8 liści laurowych
•    10 ziaren ziela angielskiego
•    Czubata łyżka papryki słodkiej mielonej
•    Łyżeczka kminku
•    400 ml bulionu
•    Sól, pieprz

WYKONANIE

1. Mięso pokrój w grubą 1,5 cm kostkę i natrzyj solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
2. Umieść w misie wolnowaru z pozostałymi składnikami.
3. Ustaw odpowiedni czas na wybranym trybie LOW lub HIGH

„Używając wolnowarów Crock-Pot nie musimy przejmować się, że nasze dania stracą swoje walory smakowe. Z uwagi na to, że wolnowary możemy postawić bezpośrednio na naszym majówkowym stole, nie musimy martwić się o temperaturę gotowego dania. Wszystko dzięki funkcji trzymania ciepła. Crock-Pot jest też znakomitym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie wygodę i funkcjonalność. Nie zapominajmy, żeby eksperymentować w kuchni, poznawać i kreować nowe smaki. Być może nowo odkryta potrawa zostanie na dłużej w naszym jadłospisie?”

Jan Kuroń, ambasador marki Crock-Pot w Polsce

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ