W domu na majówce. Jak przyrządzić nieszablonowe potrawy z wolnowaru?
Slow cooking na dobre zagościł w naszych domach. Szczególnie teraz, mamy więcej czasu na poznanie i przygotowywanie nowych potraw. Początek maja to idealny okres, żeby zaspokoić wyszukane gusta i przyrządzić nieoczywiste dania prosto z wolnowaru.
Gotowanie w stylu wolnym daje możliwość wydobycia ze składników potraw pełni aromatów i składników odżywczych. Takie danie stworzymy w specjalnym urządzeniu – wolnowarze – który przyrządzi je z naszym minimalnym zaangażowaniem, oszczędzając czas i pieniądze. Otóż wbrew obiegowym opiniom, wolnowar ma dużo mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną niż tradycyjny piekarnik ustawiony w temperaturze 140 stopni Celsjusza, pracujący przez dwie godziny.
Jak wybrać dobry wolnowar?
Dobry wolnowar powinien być wykonany z trwałego i solidnego materiału. Urządzenia marki Crock-Pot są wykonane z najwyższej jakości materiałów, co gwarantuje odporność na zarysowania czy zmienne temperatury. Naczynie główne wolnowaru Crock-Pot – tzw. misę – można m.in. przechowywać w lodówce czy używać do zapiekania w piekarniku. Do wyboru mamy wolnowary z ustawieniem czasu gotowania w trybie manualnym i cyfrowym. W przypadku tego drugiego, urządzenie po ustalonym czasie samo przełączy się w tryb podtrzymywania temperatury. Marka Crock-Pot oferuje także wolnowary z uchylną pokrywą, które pomogą utrzymać porządek na naszym kuchennym blacie.
Majówka w domu nie musi być nudna
W domu w trakcie majówki mamy okazję jeszcze lepiej wykorzystać nasze urządzenie do wolnego gotowania. Wspólnie z Ambasadorem marki Crock-Pot w Polsce – Janem Kuroniem – przybliżamy, jak stworzyć nieszablonowe dania jednogarnkowe.
„Wolnowary to bardzo pomocne urządzenia kuchenne. Dzięki nim mamy możliwość przygotowania różnorodnych i przede wszystkim zdrowych dań dla naszej rodziny. W aktualnych czasach, tym bardziej powinniśmy zwrócić uwagę na posiłki, które wzmocnią nasz organizm i pozwolą budować naszą odporność. Gotowanie w wolnowarze jest banalnie proste, wystarczy w misie umieścić ulubione warzywa czy mięso, dodać przyprawy i… ustawić czas gotowania. A ci, którzy nie mają pomysłu na dania jednogarnkowe, mogą skorzystać z bogatej bazy przepisów, znajdującej się na stronie crockpot.pl”
Jan Kuroń, Ambasador marki Crock-Pot w Polsce
Wolnowar to świetna alternatywa do przyrządzenia długo gotowanych mięs czy wywarów. W slow cookerze możemy również przygotować soczyste i aromatyczne leczo czy gulasz szegedyński wg. Jana Kuronia – przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2,5 h
Czas na Low: 3,5 h
SKŁADNIKI
• 1 kg wieprzowiny np. łopatki lub szynki
• Sól, pieprz, łyżka pieprzu ziołowego
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
• 700 g kiszonej kapusty pokrojonej z grubsza
• 8 liści laurowych
• 10 ziaren ziela angielskiego
• Czubata łyżka papryki słodkiej mielonej
• Łyżeczka kminku
• 400 ml bulionu
• Sól, pieprz
WYKONANIE
1. Mięso pokrój w grubą 1,5 cm kostkę i natrzyj solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
2. Umieść w misie wolnowaru z pozostałymi składnikami.
3. Ustaw odpowiedni czas na wybranym trybie LOW lub HIGH
„Używając wolnowarów Crock-Pot nie musimy przejmować się, że nasze dania stracą swoje walory smakowe. Z uwagi na to, że wolnowary możemy postawić bezpośrednio na naszym majówkowym stole, nie musimy martwić się o temperaturę gotowego dania. Wszystko dzięki funkcji trzymania ciepła. Crock-Pot jest też znakomitym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie wygodę i funkcjonalność. Nie zapominajmy, żeby eksperymentować w kuchni, poznawać i kreować nowe smaki. Być może nowo odkryta potrawa zostanie na dłużej w naszym jadłospisie?”
Jan Kuroń, ambasador marki Crock-Pot w Polsce
Komentarze