Technologie jutra dla gospodarki wodno-ściekowej w przemyśle spożywczym
Naukowcy nieustannie poszukują nowych technologii i produktów, które w przyszłości będą mogły znaleźć zastosowanie w gospodarce wodno-ściekowej w zakładach przemysłu spożywczego. Prowadzone są m.in. badania nad oczyszczaniem ścieków z udziałem alg, „projektowaniem” mikroorganizmów do usuwania określonych substancji ze ścieków oraz produkcją energii w mikrobiologicznych ogniwach paliwowych.

Obserwowany w ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu spożywczego w Polsce przyczynił się do wprowadzenia wielu zmian technologicznych i organizacyjnych w zakładach zajmujących się przetwórstwem surowców roślinnych, zwierzęcych oraz produkcją żywności. Spowodował również zwiększenie dbałości przedsiębiorstw o stan środowiska naturalnego i bardziej efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych. W rezultacie firmy przeznaczają coraz więcej nakładów na środki trwałe służące ochronie środowiska w przemyśle spożywczym (GUS, 2012) (rys. 1). Najwięcej środków przeznacza się na rozwiązania w zakresie gospodarki wodno-ściekowej – ok. 76% w produkcji artykułów spożywczych oraz ok. 74% w produkcji napojów (GUS, 2012).
Zdjęcie: www.sxc.hu