TECHMILK 2014 dobiegł końca
Dobiegło końca 15 Seminarium TECHMILK 2014, które odbywało się od 11 do 14 lutego br. w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach. Hasłem przewodnim spotkania przedstawicieli branży był "postęp technologiczny w mleczarstwie". Organizatorem seminarium była Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej działająca na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
![TECHMILK 2014 dobiegł końca TECHMILK 2014 dobiegł końca](Resources/../Resources/ar/7751/7869/1498541514fa7f11.jpg)
Trzydniowy program konferencji wypełniły liczne prezentacje i referaty poruszające istotne dla branży kwestie i problemy oraz pokazujące nowoczesne rozwiązania techniczne dla przemysłu mleczarskiego.
Istotna kwestią poruszaną podczas seminarium była możliwość pozyskania dotacji unijnych ze środków na lata 2014-2020 w związku z inwestycjami w energię odnawialną i ochronę środowiska naturalnego. Przedstawiciele branży mleczarskiej mogli poszerzyć swoją wiedzę o informacje z zakresu: systemów utrzymania czystości, bezpieczeństwa higienicznego i wykrywania zagrożeń mikrobiologicznych, optymalizacji kosztów i minimalizacji strat, nowoczesnych technologii pakowania i trendów w opakowaniach, wykorzystania robotów, uruchamiania nowych linii technologicznych oraz automatycznych systemów np. pakowania i paletyzacji.
Zdjęcia: BMP