Popyt przewyższa podaż włoskich pomidorów
Rozczarowujące plony są spowodowane warunkami pogodowymi i wpływem szeregu chorób, takich jak wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (TBRFV).
![Popyt przewyższa podaż włoskich pomidorów Popyt przewyższa podaż włoskich pomidorów](Resources/ar/80251/80390/1605537736376d84.jpg)
Doprowadziło to do małej podaży dużych czerwonych pomidorów. W związku z tym, na niektórych obszarach deficyt produkcji szacuje się na ponad 40–50%.
Jeśli chodzi o pomidory zwłaszcza w Apulii i Kampanii to notuje się ich niedobór. Plony spadły poniżej średniej z powodu niesprzyjającej aury. W północnych Włoszech nastąpił niewielka obniżka wielkości produkcji dobrej jakości pomidorów luzem.
W segmencie produktów przetworzonych w czasie pandemii zaistniała dwojaka sytuacja: sektor detaliczny odnotował wzrost sprzedaży, przy wysokich cenach i popycie, podczas gdy handel hotelarstwem gwałtownie się załamał. Teraz nie ma już żadnych zapasów.
Również wolumen w kampanii 2020/2021 będzie niższy niż w sezonie 2019/2020, przez co też sprzedawcy detaliczni przewidują wzrost cen.
Komentarze