Światowa produkcja migdałów wzrośnie o 15%
Według prognoz Departamentu Rolnictwa USA (USDA) światowa produkcja migdałów w 2020/2021 wzrośnie o 15% w porównaniu do sezonu 2019/2020 do 1,7 mln ton.
Światowa konsumpcja osiągnie 1,5 mln ton, a eksport migdałów zwiększy się o 15% do 951 tys. ton.
Produkcja migdałów w Stanach Zjednoczonych wzrośnie o 18% do 1,4 mln ton z powodu zwiększonej powierzchni. 60% uprawianych migdałów jest przeznaczonych na eksport, a sprzedaż na rynki zagraniczne ma wzrosnąć o 13% do 825 tys. ton ze względu na zwiększone dostawy do UE, Indii i Azji Wschodniej.
W Unii Europejskiej zbiory migdałów będą wyższe o 2% do 140 tys. ton. Oczekuje się, że import migdałów zwiększy się w tym czasie o 15% do 325 tys. ton ze względu na rosnące zapotrzebowanie ze strony producentów jako dodatków do żywności, wyrobów cukierniczych, a także zwolenników zdrowego stylu życia.
Produkcja migdałów w Australii wzrośnie o 8% do 120 tys. ton poprzez zwiększenie obszaru uprawy. Wysyłka migdałów z Australii wzrośnie o 31% do 85 tys. ton ze względu na duży popyt z UE, Chin i Indii.
Z kolei przywóz migdałów do Indii zwiększy się o prawie 20% i osiągnie 125 tys. ton.
Komentarze