Partner serwisu
10 maja 2022

Trwa konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy

Kategoria: IX Konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy

Jakość produktu, higiena wytwarzania, budowa kultury bezpieczeństwa żywności – to tematy poruszane podczas IX edycji konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbywa się w Kielcach (10-11 maja).

Trwa konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy

Po dwóch onlinowych edycjach, ponownie specjaliści ds. jakości reprezentujący browary, mleczarnie, producentów soków czy wody spotykają się „na żywo” na konferencji, podczas której omawiane są możliwości, rozwiązania służące do uzyskania tytułowego „bezpiecznego produktu”. Wytwarzanego w odpowiednich warunkach, zamkniętego we właściwe opakowanie, z wyeliminowaniem nieprawidłowości, jakie mogą pojawić się np. podczas produkcji.

Do powyższych problemów dochodzą i inne wyzwania, przed którymi stoi dziś branża spożywcza. – Rosnące ceny energii, niedobór specjalistów na rynku, zmiany prawne – wyliczał w czasie otwarcia Mateusz Grzeszczuk, dyrektor ds. operacyjnych BMP.

Panele, warsztaty i wycieczka

O programie konferencji opowiedział pokrótce Przemysław Płonka, redaktor naczelny Wydawnictwa BMP. – Agendę wydarzenia tworzyliśmy na podstawie wielu rozmów z przedstawicielami branży spożywczej – bardzo często wskazywaliście państwo na problem budowania kultury bezpieczeństwa żywności, czemu poświęcamy panel otwierający tegoroczną edycję – mówił P. Płonka. W programie spotkania znalazły się również bloki tematyczne: „Technologie a bezpieczeństwo. Jak unikać nieprawidłowości?”, „Nowoczesne i bezpieczne opakowanie”, „Najwyższa jakość produktu”. – Część merytoryczną zamknie szkolenie „Znakowanie żywności. Interpretacja przepisów prawa (wybrane zagadnienia)”, prowadzone przez Małgorzatę Krzepkowską, ekspertkę ds. bezpieczeństwa i jakości produktów w J.S. Hamilton Poland S.A. – informował Przemysław Płonka.

Honorowym Gospodarzem konferencji jest OSM Włoszczowa. Wycieczka techniczna do tego nowoczesnego zakładu będzie zwieńczeniem programu. Zaprosił na nią Ryszard Pizior, prezes mleczarni. – Cieszę się, że kolejny raz pełnimy rolę Honorowego Gospodarza tego spotkania, cieszę się, że tak licznie w nim państwo uczestniczycie, by wymieniać się wiedzą i doświadczeniami – wspomniał podczas rozpoczęcia konferencji R. Pizior.

W konferencji bierze udział około 100 przedstawicieli branży spożywczej oraz firm dostarczających nowoczesne rozwiązania.

***

IX Konferencja Naukowo-Techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy odbywa się w dniach 10-11 maja w hotelu Bińkowski w Kielcach. Organizatorem wydarzenia jest BMP Sp. z o.o., rolę Honorowego Gospodarza Pełni OSM Włoszczowa.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ