Partner serwisu
08 lipca 2014

Nanożelazo w utrwalaniu żywności

Kategoria: Krótko na temat

Niezależnie od formy czy też składu chemicznego, pochłaniacze tlenu mogą być stosowane do ochrony szerokiej gamy produktów spożywczych wrażliwych na obecność tlenu. Ciekawą propozycją jest rozwiązanie opracowane na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Nanożelazo w utrwalaniu żywności

Dopasowana forma

Proponowany pochłaniacz tlenu ma formą nanokompozytu, w którym substancją aktywną pochłaniającą tlen jest nanożelazo, a matrycę polimerową, w którą je wbudowano, stanowi polimer silikonowy dopuszczony do kontaktu z żywnością. Zastosowanie nanożelaza sprawia, że atomy żelaza są łatwiej dostępne dla tlenu, a tym samym może ono skuteczniej go pochłaniać. Z kolei zamknięcie go w polimerze pozwala z jednej strony uniknąć wspomnianych problemów związanych z bezpieczeństwem stosowania, z drugiej umożliwia nadanie pochłaniaczowi tlenu dowolnego kształtu np. formy uszczelki, dopasowanego do indywidualnych wymagań użytkownika. Wspomniane rozwiązanie łączy więc w sobie zalety żelaza jako najbardziej efektywnego medium pochłaniającego tlen i jednocześnie ma bardziej przyjazną i bezpieczną dla użytkownika formę w porównaniu do wykorzystywanych najczęściej saszetek.

Przyszłość

Pochłaniacze tlenu mogą z powodzeniem stanowić alternatywę, a w przyszłości zastąpić inne dotychczas stosowane metody utrwalania żywności. Będzie to uzależnione m.in. od ceny jaką przyjdzie zapłacić producentom żywności za pochłaniacze tlenu. Cena dostępnych na rynku rozwiązań stanowi bowiem nadal barierę, która skłania producentów do stosowania mniej efektywnych i korzystnych z punktu widzenia konsumenta, ale tańszych, rozwiązań.

 

Autorzy: dr inż. Wojciech Kozak, mgr inż. Joanna Olszewska, prof. dr hab. Zenon Foltynowicz, Wydział Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa i Ekologii Produktów Przemysłowych, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Więcej przeczytanie Państwo w numerze 2/2014 magazynu „Agro Przemysł”

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ