Partner serwisu
30 lipca 2014

S.O.K. 100%

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

W Skrzyńsku koło Przysuchy, 40 km od Radomia leży jeden z trzech zakładów produkcyjnych firmy Hortex. Jedyny w Grupie, w którym rozlewane są soki, nektary oraz napoje. W oparciu o Lean Manufacturing wdrożono w nim metody efektywnego zarządzania produkcją : „S.O.K.” od słów sukces, optymalizacja i korzyści.

S.O.K. 100%

W ostatnich 2-3 latach, w związku z tym że rynek soków w Polsce nie rósł pod względem wolumenu,  główny strumień nakładów inwestycyjnych w Skrzyńsku przeznaczony był na poprawę infrastruktury i ochronę środowiska.

 

Inwestycje

Zakład został zbudowany z przeznaczeniem do produkcji  mrożonek owocowo-warzywnych, miał w związku z tym ogromną, jak na dzisiejsze potrzeby, przewymiarowaną instalację chłodniczą, zasilaną amoniakiem. Kilka lat temu podjęta została decyzja o jej sukcesywnym ograniczaniu i ostatecznie dostosowaniu do bieżących potrzeb. Zastosowano zasilanie nowoczesną odmianą freonu, bezpieczną zarówno dla środowiska, jak i ludzi..

– Od kilku lat stopniowo modernizujemy też przyzakładową oczyszczalnię ścieków. Zakład wprowadza oczyszczone ścieki bezpośrednio do wód otwartych. Spełniamy wszystkie normy, a ze względu na swoją wielkość w regionie zakład jest kontrolowany regularnie przez odpowiednie służby – mówi Przemysław Bartkowiak, dyrektor zakładu.

W ostatnim czasie w Skrzyńsku zmodernizowano przyzakładową kotłownię wymieniając m.in. kotły parowe, nadal opalane węglem, ale o wyższej sprawności i zużywające ok. 20% węgla mniej niż stare. Pozwoliło to na zmniejszenie emisji pyłów do atmosfery zgodnie z nowymi normami, które będą obowiązywały od 2016 roku.

 


SKALA PRODUKCJI. Grupa Hortex rocznie wytwarza ok. 200 mln opakowań produktów, przetwarzając na koncentraty i przeciery 60 tys. ton warzyw i owoców
 

S.O.K.

Kilka lat temu w zakładzie zainicjowano wdrożenie systemu opartego o Lean Manufacturing. Jego nazwę ubrano w polskie słowa, zgodne z profilem produkcji - „S.O.K.”, od słów: sukces, optymalizacja i korzyści. – System ten w swoim założeniu integruje wszystkie  elementy, które wdrażane niezależnie były do tej pory rozproszone i pokrywały się w różnych systemach ISO, BRC, IFS, 5S. Ciągłe doskonalenie zasad higieny zapewniające utrzymanie wysokiej jakości i wyśrubowanych norm spożywczych, odbywa się przy zachowaniu wysokiej sprawności maszyn oraz  wydajności pracy. Zarówno sieci handlowe, jak i ostatecznie konsumenci oczekują niskiej ceny i wysokiej jakości, co jest możliwe do osiągnięcia tylko dzięki zintegrowanym i odbiurokratyzowanym procesom. Optymalne utrzymanie ruchu pozwala unikać awarii niosących ze sobą ryzyko problemów zarówno jakościowych, jak i wydajnościowych  – mówi Przemysław Bartkowiak.

– O ile BRC i IFS dotyczące całości funkcjonowania zakładu to systemy powszechnie uznane i oczekiwane przez naszych klientów, o tyle wdrożone dodatkowo pozostałe standardy  bezpośrednio wspierają higienę produkcji przy utrzymaniu wysokiej efektywności procesów. S.O.K. to dla nas spójna platforma pozwalająca koordynować i integrować wymagania poszczególnych składowych systemu – dodaje Mirosław Graczyk, wiceprezes ds. operacyjnych Hortex Holding SA.

 


PASTERYZATOR. Mirosław Grazyk: - Pasteryzacja to kluczowy etap procesu zabezpieczający jakość, sensorykę i percepcję produktu
 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ