Świąteczne wypieki w zdrowszej wersji + przepis na pierniczki
Boże Narodzenie to niezwykły okres, na który z niecierpliwością czekają nie tylko ci najmłodsi. Planowanie świątecznych potraw to jeden z nieodzownych elementów przygotowań. Poza tradycyjnymi specjałami, jak barszcz z uszkami czy ryba po grecku, na stole z pewnością nie zabraknie słodkich wypieków. Zwyczaj związany z pieczeniem makowca, sernika lub innych świątecznych wypieków będzie pielęgnowany w niejednym polskim domu. Choć bożonarodzeniowe słodkości cieszą się ogromną popularnością, wiele z nich może dostarczyć nam pokaźnych ilości cukru i niepotrzebnych dodatków spożywczych. Dlatego podczas tegorocznych Świąt postaw na własnoręcznie przygotowane wyroby z naturalnymi składnikami, które, poza tradycyjnym smakiem, dostarczą również cennych składników odżywczych.
![Świąteczne wypieki w zdrowszej wersji + przepis na pierniczki Świąteczne wypieki w zdrowszej wersji + przepis na pierniczki](Resources/ar/94751/94946/1670996121662644.jpg)
Do przygotowania makowca bez wątpienia przyda się masa makowa HELIO. Jest to produkt bezglutenowy, dlatego bez obaw można wykorzystać go w świątecznych wypiekach, jeśli my sami lub ktoś z naszych bliskich zmaga się z nietolerancją glutenu. Ponadto, mak jest cennym źródłem wapnia, który przyczynia się utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Kolejnym równie popularnym ciastem przygotowywanym na Boże Narodzenie jest sernik. Jeśli wersja z rodzynkami nie każdemu przypada do gustu można spróbować tej z daktylami HELIO So Soft! Ich dodatek wzbogaci ciasto w potas i miedź, dzięki czemu funkcjonowanie układu nerwowego będzie zdecydowanie sprawniejsze.
Zapach cynamonu i innych korzennych przypraw skusi niejednego do przygotowania świątecznych pierniczków. Puśćmy w niepamięć sklepowe półki przepełnione sztucznymi ozdobami i postawmy na naturalne dekoracje! Idealną bazą będą masy kajmakowe HELIO. Przygotowane są z pełnego mleka, a na dodatek brak w nich oleju palmowego, co czyni z nich zdrowszą alternatywę dla konkurencyjnych produktów. Co więcej, masy kajmakowe HELIO występują w różnych smakach, dzięki czemu z pewnością trafią w gust wszystkich koneserów słodkości. Produkty HELIO można wykorzystać w wigilijnych wypiekach na wiele sposobów, ale ich różnorodność szczególnie przydaje się podczas pieczenia i dekorowania świątecznych pierniczków. Płatki migdałów oraz pieczone orzechy nerkowca, które są źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, niewątpliwie będą smakowitą posypką. Drobno pokrojona suszona morela od HELIO Natura lub żurawina HELIO So Soft mogą stanowić kolorystyczny akcent na Twoich pierniczkach, a dodatkowo dostarczą jednego z najcenniejszych składników dla prawidłowej pracy jelit – błonnika pokarmowego. Warto także nadmienić, że wspomniane suszone owoce HELIO nie zawierają substancji konserwujących.
Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pierniczki bożonarodzeniowe, w smaczniejszej i zdrowszej odsłonie:
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:
Pierniczki:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g mąki orkiszowej
- 200g miodu
- 100g erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 50g masła
Dekoracja:
- 1 puszka masy kajmakowej HELIO
- Nerkowce pieczone HELIO Natura
- Płatki migdałowe HELIO
- Morele suszone HELIO Natura
- Żurawina nasączona sokiem żurawinowym HELIO So Soft
- Daktyle suszone miękkie HELIO So Soft
Przygotowanie:
Dwa rodzaje mąk przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Masło podgrzewamy z miodem i erytrolem jedynie do rozpuszczenia składników. Łączymy sypkie składniki z płynną masą i jajkiem. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm, na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy pożądany kształt pierniczków, układamy na blasze i pieczemy około 5-6 min w 190-200st. Ostudzone pierniczki dekorujemy produktami HELIO według upodobań. Niech tegoroczne Boże Narodzenie przepełnione będzie rodzinną atmosferą i wykwintnym smakiem. Produkty HELIO pomogą zaczarować każdy świąteczny stół tak, aby był zastawiony na najwyższym, kulinarnym poziomie!
Autorki artykułu: Ewa Białecka i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
Komentarze