Tradycyjne rzemiosło
Położony w Wielkopolsce Browar Bojanowo to architektoniczna perełka. Zakład, założony przez Heinricha Heckego w 1881 roku, a znacząco rozbudowany w 1902, wciąż warzy piwo – w większości w zabytkowych budynkach.
MIEDZIANE KOTŁY
Sercem browaru jest warzelnia składająca się z trzech miedzianych kotłów.
PRODUKCJA
Możliwości Browaru w Bojanowie sięgają ponad 100 tysięcy hektolitrów rocznie, jednak obecnie to ok. 20 tysięcy hektolitrów piwa.
LEŻAKOWANIE
Trzypiętrowa leżakowania ma automatyczną kontrolę temperatury, dzięki czemu utrzymywana jest stała niska temperatura, dlatego piwo leżakuje swobodnie przez minimum cztery tygodnie w idealnych warunkach
FERMENTACJA
Piwa fermentują w otwartych kadziach, co oznacza, że drożdże mogą swobodnie pracować bez atmosfery o wysokim ciśnieniu. Ze względu na to, że kadzie podczas fermentacji są otwarte, dwutlenek węgla wydala z piwa złe frakcje alkoholu
ŚRUTOWNIK
Zabytkowy śrutownik, umieszczony na ostatniej kondygnacji w browarze. Gdy tylko jest uruchamiany wiedzą o tym wszyscy ci, którzy akurat pracują w niżej usytuowanym magazynie słodu
SŁÓD
Magazyn słodu, który mieści się w historycznej części browaru
Historia
Tradycje browarnicze w Bojanowie sięgały końca XVII wieku, ponieważ browar został założony w 1881 roku przez Heinricha Heckego. Kompleks znacząco rozbudowano w 1902, kiedy właścicielem był Franz Junke. Browar był wtedy już zelektryfikowany. W kolejnych latach (1906, 1916) przedsiębiorstwo wyposażono w mocniejsze maszyny parowe i prądnice. W czasie II wojny światowej zakład produkował piwo na potrzeby niemieckich restauracji i kantyn. W 1948 został znacjonalizowany. Prócz piwa, w kompleksie produkowano wody gazowane oraz słód.
Na początku lat 80. XX wieku browar wytwarzał rocznie ponad 90 tys. hl piwa, z przewagą jasnego. Po serii przekształceń własnościowych w latach 90. XX wieku, w 2006 browar został zamknięty.
Na przełomie 2012/2013 roku Marek Jakubiak, właściciel przedsiębiorstwa Browary Regionalne Jakubiak, nabył browar w Bojanowie. Zabytkowy kompleks był utrzymany w dobrym stanie i pozwalał na uruchomienie produkcji w krótkim czasie. Browar może osiągnąć wydajność 120 tys. hl rocznie, przy czym zakładane jest wykorzystanie 70-80 tys. hl. Produkcję piwa wznowiono w 2013. W marcu 2018 Browar Bojanowo opuścił grupę Browary Regionalne Jakubiak.
Komentarze