Partner serwisu
29 czerwca 2023

Przygotuj się na rewolucję wege z AMBI

Kategoria: Aktualności

Rynek żywności wegetariańskiej i wegańskiej w Polsce rośnie w dynamicznym tempie. Ocenia się, że jest wart prawie miliard złotych rocznie, co stanowi 0,5% rynku FMCG. To nie tylko przełomowe wydarzenie dla przemysłu spożywczego, ale także dla konsumentów, którzy coraz częściej decydują się na dietę bezmięsną. Firma AMBI, lokalny partner branży HoReCa, doskonale rozumie te zmiany i wprowadza do oferty produkty roślinne. Przygotuj się z nami na rewolucję wege!

Przygotuj się na rewolucję wege z AMBI

Wzrost rynku żywności wege w Polsce

Wybór diety wegetariańskiej i wegańskiej staje się świadomą decyzją konsumentów, którzy chcą zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale również środowisko. Coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje nawyki żywieniowe, rezygnując z mięsa, a nawet nabiału na rzecz roślinnych zamienników.

Nietrudno zauważyć dynamiczny wzrost sprzedaży produktów wege. Jak podkreślała Agnieszka Bujak, Client Business Partner Nielsen IQ prelegentka ProVeg New Food Forum 2023, jeżeli spojrzymy na I kwartał 2023 roku i odniesiemy do roku poprzedniego, dynamika to 14% wartościowo.

Nie ulega wątpliwości, że jest to sygnał dla właścicieli lokali gastronomicznych, by dostosować menu do zmieniających się trendów na rynku. Opcje wegetariańskie oraz wegańskie stają się powoli standardem. Jeżeli restauracje nie zareagują w porę, może wpłynąć to wkrótce na frekwencję Gości.

Podczas przygotowań do wprowadzenia nowej wersji menu warto zwrócić szczególną uwagę na wybór dostawców. Nie ulega wątpliwości, że kluczem do sukcesu są w tym przypadku świeże, wysokiej jakości składniki. Jeżeli potrzebujesz wsparcia w tym obszarze, zapoznaj się z ofertą lokalnego dostawcy AMBI https://www.ambi.pl/ 

3 wskazówki, jak przygotować lokal gastronomiczny na wege rewolucję

Według raportu Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju "Atlas Mięsa" z 2022 roku, 1/3 badanych, niezależnie od obecnej częstości jedzenia mięsa, deklaruje, że w przyszłości zrezygnuje (4 proc.) lub ograniczy (27 proc.) jego spożycie.

Wiele osób już podjęło tę decyzję i to właśnie dla tej grupy konsumentów warto wprowadzić do swojego menu opcje wege. Poniżej znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przygotować swój lokal na zwiększenie sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego.

Inspirujące dania sezonowe: Wykorzystaj bogactwo sezonowych warzyw, owoców i ziół, aby stworzyć wyjątkowe wege dania, które będą świeże, smaczne i pełne kolorów. Dzięki temu przyciągniesz uwagę klientów oraz zachwycisz ich różnorodnością smaków oraz tekstur.

Doskonałym pomysłem może być makaron penne z warzywami grillowanymi w towarzystwie suszonego oregano, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Warto postawić także na klasykę, na przykład świeżo wypiekaną bruschettę z pomidorami i bazylią. Oryginalnym pomysłem będzie również warzywna tarta z kremowym nadzieniem na bazie ciecierzycy.

Wersja wege klasycznych dań: Doskonałym pomysłem będzie także przygotowanie klasycznych dań w wege wersji. Pomyśl o wprowadzeniu wegetariańskich burgerów z soczystymi kotletami szpinakowymi lub buraczanymi. Warto pomyśleć także o daniach, które reprezentują różne kuchnie świata.

Nawiąż do włoskich smaków, wprowadzając na przykład spaghetti bolognese z soczewicą. Przygotuj wege wersję dania azjatyckiego, podając smażone warzywa w aromatycznym sosie sojowym i sezamowym na makaronie soba.

Edukacja i informacja: Nie zapominaj o roli edukacji w procesie wprowadzania menu wege. Zadbaj o to, aby Twoi kelnerzy poznali dobrze nowe opcje wege i mogli służyć Gościom pomocą w wyborze. Dodatkowo, opisując dania na menu, podkreśl ich unikalne smaki i wartości odżywcze. Warto podkreślić także informację o lokalnych dostawcach składników.

Przygotuj się na zmiany z lokalnym dostawcą AMBI

AMBI to Twój niezawodny dostawca lokalny, który doskonale rozumie rosnący trend wegetariański i wegański. Nasza oferta obejmuje świeże, wysokiej jakości warzywa oraz owoce, produkty suche, a także składniki niezbędne do stworzenia roślinnych dań. Nasze specjalistyczne samochody dostarczają zamówienia do naszych odbiorców w trzech województwach: śląskim, małopolskim i opolskim.

Dbamy nie tylko o jakość produktów, ale również pełne wsparcie dla Klientów. Nasz zespół Przedstawicieli Handlowych jest gotów dzielić się fachową wiedzą, trendami rynkowymi oraz informacjami o nowościach.

Wybierając AMBI, zyskujesz nie tylko wysokiej jakości produkty, ale także terminowe dostawy. Jeżeli chcesz wprowadzić do swojego menu opcje wege, możemy Ci w tym pomóc. Zapraszamy do kontaktu https://www.ambi.pl/

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ