Była pierwszą czekoladą na świecie. Dlaczego warto po nią sięgać?
Czy można wyobrazić sobie świat bez czekolady? Jej bogaty smak, kremowa konsystencja i przyjemna słodycz sprawiają, że stanowi idealną przekąskę na różne okoliczności i doskonały sposób na chwilę przyjemności. Cieszy się ogromną popularnością na całym globie, również w Polsce. Jak wynika z raportu „Rynek czekolady w Polsce”, zjadamy jej aż 6 kg[1] rocznie! Nic więc dziwnego, że doczekała się swojego święta – Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca. Wśród czekolad prawdziwą królową jest ta gorzka – z wysoką zawartością kakao, która dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale może też mieć korzystny wpływ na nasze samopoczucie.
Gorzka czekolada to wyjątkowy przysmak, po który sięgamy głównie ze względu na głębię smaku, niepowtarzalny aromat, a także jedwabistą delikatność. Za tą słodką przyjemnością kryją się również wartości odżywcze, które mogą sprzyjać poprawie naszego samopoczucia. Co takiego ma w sobie?
Moc gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada wyróżnia się wysoką zawartością kakao, które nadaje jej wyrazisty smak, a dodatkowo jest bogate w składniki odżywcze. Zawiera unikalny zbiór flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy pomagających zwalczać wolne rodniki, przyczyniające się do procesów starzenia organizmu i rozwoju różnych chorób[1]. Kakao ma też korzystny wpływ na funkcje poznawcze, w tym na pamięć i koncentrację.
To jeszcze nie wszystko. Eksperci podkreślają, że gorzka czekolada zawiera magnez, żelazo, miedź i potas, które są niezbędne dla utrzymania równowagi elektrolitowej i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa też pozytywnie na samopoczucie. Zawarte w niej substancje stymulują wydzielanie hormonów szczęścia – endorfin. To właśnie dlatego po zjedzeniu kawałka gorzkiej czekolady możemy poczuć lekkość i radość, które pomagają nam się zrelaksować i cieszyć chwilą.
Mówiąc o przyjemnościach, należy wspomnieć również o tym, że gorzka czekolada to fantastyczny afrodyzjak. Jej intensywny smak i zdolność do wywoływania uczucia euforii sprawiają, że jest idealnym wyborem na romantyczne wieczory[2].
Smaki, które warto łączyć
Gorzka czekolada to jednak nie tylko pyszna przekąska na chwile relaksu, spotkania z bliskimi czy podróże. Świetnie sprawdza się także w kuchni jako dodatek do wielu dań i deserów. Jej wyrazisty aromat może podkreślić smaki innych składników i nadać im niesamowitej głębi. Możemy dodać ją między innymi do musli, owsianek, jaglanek, smoothies, różnego rodzaju ciast, lodów, a nawet do potraw mięsnych. Warto poeksperymentować z różnymi połączeniami smakowymi, aby odkryć swoje ulubione.
– Historia gorzkiej czekolady liczy już ponad 3000 lat. Warto dodać, że początkowo był to jedyny, znany ludzkości, rodzaj czekolady. W Europie pojawiła się prawdopodobnie na przełomie XV i XVI wieku, jednak jej produkcję na dużą skalę rozpoczęto dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Jednym z krajów, który może pochwalić się wspaniałą, czekoladową tradycją jest Polska. Adam Antoni Piasecki – od którego zaczęła się historia firmy Wawel i który nie bez powodu otrzymał przydomek „Króla Czekolady”, założył pierwszą cukiernię w Krakowie już pod koniec XIX wieku. Od ponad stu lat dostarczamy Polakom wyjątkowe, czekoladowe produkty, które pokochały miliony. Na tej liście są m. in. gorzkie czekolady w wielu oryginalnych wariantach. Klienci mają do wyboru czekolady o różnej zawartości kakao – od 43%, przez klasyczne 70% i 90%, aż po wykwintną 100% cocoa, a także tabliczki z różnymi nietuzinkowymi dodatkami, takimi jak skórka pomarańczowa, liście mięty czy karmel z solą morską – mówi Dorota Piwowarska, Senior Category Manager w firmie Wawel SA.
Wszystko dobre, ale z umiarem
Należy jednak pamiętać, że korzyści płynące ze spożywania gorzkiej czekolady wynikają z jej umiarkowanego spożycia. Zalecana dzienna porcja to około 20-30 gramów czekolady o zawartości kakao powyżej 70%.
Przy wyborze czekolady warto sięgać po produkty dobrej jakości, które mają wysoką zawartość kakao i relatywnie niewielką ilość cukru. Im więcej kakao, tym czekolada ma głębszy, bardziej wyrazisty smak. Najbardziej intensywny gwarantuje tabliczka z jego 100-procentową zawartością. Bardzo istotny jest również skład produktu.
– W Wawelu tworzymy wszystkie produkty w oparciu o ideę Dobrych Składników, zgodnie z którą nasze wyroby zawierają tylko to, co niezbędne. Stale dążymy też do upraszczania składu. Nad całym procesem czuwa nasza Rada Ekspertów, składającą się z naukowców i specjalistów do spraw żywienia i jakości. Dużo uwagi poświęcamy także samej czekoladzie. Swoją aksamitną konsystencję oraz intensywny smak czekolada Wawel zawdzięcza wydłużonemu procesowi konszowania, czyli starannego łączenia wszystkich składników. Dzięki temu mamy pewność, że konsumenci sięgający po nasze czekolady otrzymują produkty najwyższej jakości – podsumowuje Dorota Piwowarska.
[1] Badanie: Rynek czekolady w Polsce, D&B 2023 r.
[1] Dark chocolate better than acai berry, blueberry, cranberry for antioxidants (news-medical.net)
[2] 9 Proven Brain Benefits of Dark Chocolate | Be Brain Fit
Komentarze