Specjaliści opowiedzą o podejściu do utrzymania ruchu w Tyskich Browarach Książęcych
O podejściu do utrzymania ruchu w Tyskich Browarach Książęcych czy o programie sugestii pracowniczych – opowiedzą specjaliści z tyskiego browaru, należącego do Kompanii Piwowarskiej.
Tomasz Duś, Piotr Noras oraz Marek Gieburowski zaprezentują swoje referaty 1. dnia konferencji „Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym”, która odbędzie się 12-13 marca w Wiśle.
Organizatorem imprezy jest firma BMP, Tyskie Browary Książęce pełnią rolę Honorowego Gospodarza. W programie – poza częścią referatową czy warsztatami – przewiedziano m.in. zwiedzanie tyskiego browaru wraz z muzeum.
Poniżej sylwetki prelegentów
Piotr Noras, szef techniki w Browarze Tyskim – Kompania Piwowarska
Absolwent Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej.
Od kilkunastu lat związany jest z Browarem Tyskim, był odpowiedzialny za zarządzanie działami utrzymania ruchu w procesie warzenia oraz rozlewu piwa.
W ramach struktur firmy pracował przez 3 lata w browarze Tropical na Wyspach Kanaryjskich jako szef działu rozlewu.
Aktualnie zarządza działem technicznym w Tychach, dbając o wysoką dostępność urządzeń do warzenia piwa oraz optymalne zużycie mediów.
Podkreśla, że jest dumny z pracy w browarze z wielowiekową tradycją. Według niego o sukcesie utrzymania ruchu decydują nie tylko odpowiednio wdrożone procesy, ale też dobre relacje pomiędzy Działem Produkcji i Techniki.
Prywatnie pasjonat biegania oraz sportów wodnych, a w szczególności surfingu, który pokochał żyjąc na Wyspach Kanaryjskich. Żałuje, że Śląsk nie leży nad oceanem…
Marek Gieburowski, kierownik ds. Rozwoju Browaru – Kompania Piwowarska
Absolwent Wydziału Mechaniczno-Technologicznego Politechniki Śląskiej.
Od 12 lat w przemyśle – m.in. jako inżynier procesu, kierownik projektów i kierownik działu technicznego. Pracował w branży elektrotechnicznej i automotive. Przez kilka lat działał również jako konsultant Lean Manufacturing, wspomagając klientów w rozwoju ich systemów ciągłego doskonalenia.
Od trzech lat pracuje w tyskim browarze odpowiadając za nadzór i rozwój procesów World Class Manufacturing (m.in. system sugestii pracowniczych, projekty doskonalące, optymalizacja procesów i monitorowanie wyników).
Kluczowym elementem jego pracy jest zaangażowanie pracowników na różnych szczeblach. Doskonałe relacje i współpraca w browarze znacznie ułatwiają rozwój WCM.
Prywatnie szczęśliwy tata dwójki dzieci, miłośnik wycieczek górskich i sportów zimowych.
Tomasz Duś, koordynator ds. SAP-PM & TPM – Kompania Piwowarska
Absolwent Wydziału Elektrotechniki, Automatyki i Elektroniki (kierunek: Automatyka i Robotyka) Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
Od ponad 20 lat związany z browarem w Tychach, gdzie pracował na stanowiskach w działach technicznych (automatyk, planista utrzymania ruchu, specjalista ds. diagnostyki, inżynier procesów technicznych).
Brał udział w projektach wdrożenia m.in.: TPM, WCM, diagnostyki, systemu SAP-PM, systemu EMI (zbieranie i zarządzanie danymi z produkcji).
Od 2015 pracuje jako koordynator ds. SAP-PM & TPM.
Komentarze