Od redakcji |
Szanowni Państwo
A po nocy przychodzi dzień, a po zimie wiosna – parafrazując przebój Budki Suflera. Producenci napojów z uwagą wysłuchują prognoz pogody na kolejne miesiące. Życząc wszystkim samych pogodnych dni, z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce kolejny Agro Przemysł.
Pewną tradycją naszego pisma jest rozpoczynanie numeru rozmową z „kimś ważnym” w świecie napojów – zwłaszcza piwa. I tak na pierwszych stronach bieżącego wydania znajdziecie Państwo rozmowę z Pawłem Sudołem, prezesem Kompanii Piwowarskiej. Firma ma się czym pochwalić: wzrost produkcji i sprzedaży, rynkowy sukces wielu marek, rozbudowa browaru Dojlidy. „Wiemy, czego chcemy” – zapewnia prezes. Trudno nie przyznać mu racji...
Sprzedaż piwa w Polsce wciąż rośnie (lada dzień dowiemy się, czy na rynek wejdzie jeszcze jeden gracz), systematycznie jednak maleją udziały małych browarów, których sprzedaż szacuje się na 1% polskiego rynku piwa. Szansą dla nich są nisze rynkowe i dobry produkt. O ich sytuacji pisze Andrzej Olkowski. Zapraszamy także do lubelskiego browaru, który w połączeniu tradycji i nowoczesności znalazł swój sposób na sukces i dobre piwo.
Ulubionym napojem wielu nacji w Europie jest woda. Jej sprzedaż w Polsce systematycznie rośnie – kto by pomyślał jeszcze 20 lat temu, że do przygotowania herbaty winno się używać wody butelkowanej – kiedyś wystarczała popularna „kranówka”. Wobec klasyfikacji wód butelkowanych narosło w międzyczasie wiele nieporozumień i sprzecznych przepisów. Aby rozwiać wątpliwości rozpoczynamy w Agro Przemyśle cykl artykułów autorstwa Tadeusza Wojtaszka, dotyczących pozycji wód na polskim rynku. Zapraszam również do odwiedzenia rozlewni wody firmy Womir-Spa w Koziegłowach.
W najbliższym czasie odbędzie się kilka istotnych w branży wydarzeń, nad którymi Agro Przemysł sprawuje patronat medialny. Mam na myśli Szkołę Fermentacji w Wiśle oraz Festiwal Piwa w Gdańsku. W kwietniu w Mikołajkach odbędzie się również sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Zapowiedzi wszystkich imprez znajdziecie Państwo wewnątrz numeru, a obszerne relacje już w kolejnym wydaniu.
Zapraszam do lektury i współredagowania naszego pisma. Czekamy na Wasze listy i opinie.
Aleksandra Wojnarowska
Redaktor wydania
|
|
Temat numeru 1/2005 |
Wiemy, czego chcemy… wywiad z Pawłem Sudołem, prezesem Kompanii Piwowarskiej SA | 5 |
Dojlidy – wschodząca gwiazda Kompanii Piwowarskiej opracowanie: Aleksandra Wojnarowska | 8 |
Każda inwestycja to nowe wyzwanie wywiad z Ludwikiem Majorczykiem, szefem Kronesa | 10 |
Perła Lubelszczyzny Andrzej Igras | 12 |
Potrafimy dostrzec wspólny cel... wywiad z Danutą Gut, dyrektorem Biura Zarządu PPPP „Browary Polskie” | 14 |
Wody mineralne na polskim rynku Tadeusz Wojtaszek | 16 |
Beczka piwa w Raciborzu Aleksandra Wojnarowska | 20 |
Bezpieczeństwo i higiena produkcji |
HACCP w browarze cz.II Anna Fabisz-Kijowska | 23 |
Kontrola procesu pasteryzacji piwa Remigiusz Buczek | 25 |
Zakażenia mikrobiologiczne podczas produkcji wina Sylwia Bonin | 26 |
Beco Protect TS Begerow Polska | 29 |
Dobra woda – źródło powodzenia Aleksandra Wojnarowska | 30 |
Bezpieczeństwo wód w opakowaniach Hanna Świtalska-Flak | 32 |
Substancje dodatkowe i aromaty Joanna Gajda | 34 |
Pomiary barw produktów spożywczych Leszek Latacz | 37 |
Technologie |
Koncentrat z buraków cukrowych w przemyśle fermentacyjnym Piotr Dziugan, Jan Grabka, Magdalena Włodarczyk | 38 |
Maszyny i urządzenia |
Wyparki i skraplacze w nowym wymiarze Alfa Laval Polska | 40 |
Chemiczne oczyszczanie skraplaczy natryskowo-wyparnych Jan Marjanowski, Arkadiusz Nalikowski | 44 |
KHS oferuje nowe rozwiązania browarom Jarosław Gajda | 46 |
FIT II – ważenie dynamiczne towarów paczkowanych Michał Paczkowski | 49 |
Wielki sukces z niewielkim hałasem Sig Simonazzi | 50 |
Systemy informatyczne |
Systemy wspomagające zarządzanie utrzymania ruchu Andrzej Loska | 52 |
Zarządzanie,ekonomia,rynek |
Małe i średnie browary w Polsce – rok po akcesji Andrzej Olkowski | 56 |
Lojalny klient dzięki nowoczesnym technologiom Tadeusz Klimczyk | 57 |
Ochrona środowiska |
Reaktory biologiczne Bogusław Buczak | 60 |
Opakowania |
Śledzenie produktów żywnościowych Anna Kosmacz-Chodorowska | 64 |
Rozwiązania bazujące na doświadczeniu Mirosław Hajduk | 68 |
Rozwiązania bazujące na doświadczeniu Mirosław Hajduk | 68 |